Πολιτική

Δημοσκόπηση RealPolls: Πρωτιά για τη ΝΔ, δεύτερη η Πλεύση Ελευθερίας – Τι λένε για Καρυστιανού και Τσίπρα

Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικλό δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της χρονιάς

Η πρώτη δημοσκόπηση για το 2026, πραγματοποιήθηκε με νέα δεδομένα για την πολιτική σκηνή της χώρας. Μέχρι πρότεινος, υπήρχε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που θα άλλαζε τα δεδομένα σχετικά με την πρόθεση ψήφου, τώρα όμως, η Μαρία Καρυστιανού και η δήλωσή της για ίδρυση κόμματος, δείχνει ότι αναμένονται αλλαγές, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Όπως φαίνεται η δημιουργία νέου κόμματος από την Μαρία Καρυστιανού, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο αλλά και διχασμό σε πολλούς, με τον κόσμο που ερωτήθηκε να είναι μοιρασμένος στο αν θα στηρίξει το νεο αυτό πολιτικό κίνημα της πρώην προέδρου του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RealPolls για το Protagon, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.894 πολιτών και μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού για ίδρυση νέου κόμματος, η Νέα Δημοκρατία πάντως διατηρεί την πρώτη θέση.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24,4%, παρουσιάζοντας άνοδο μεγαλύτερη της μίας μονάδας σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου και πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοσή της από τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε καταγράψει 27%.

Εντυπώσεις προκαλούν τα ποσοστά του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού που αν και δεν έχει ακόμα ιδρυθεί κοιτά στα μάτια άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»

Ποσοστά Κομμάτων (Πρόθεση Ψήφου)

  • Νέα Δημοκρατία: 24,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 9,2%
  • ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 7,8%
  • Ελληνική Λύση: 6,9%
  • ΚΚΕ: 6,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 4,1%
  • Φωνή Λογικής: 3,6%
  • ΜέΡΑ25: 2,8%
  • Νέα Αριστερά: 1,5%
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 1,1%
  • Νίκη: 0,8%
  • Σπαρτιάτες: 0,8%
  • Άλλο κόμμα: 12,1%
  • Λευκό: 1,1%
  • Έχω δικαίωμα ψήφου αλλά δεν θα ψηφίσω: 1,2%
  • Δεν έχω αποφασίσει: 14,8%
  • Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ: 1,3%

tithapsifizate

Στην πρόβλεψη αποτελέσματος το κυβερνών κόμμα μετρήθηκε στο 28,7%, σημειώνοντας οριακή άνοδο από τον Δεκέμβριο. Τα συγκεκριμένο ποσοστό είναι πάνω από την επίδοση των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 (28,31%), αλλά κάτω από τα ποσοστά της ΝΔ στις δίδυμες βουλευτικές εκλογές του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην πρόθεση ψήφου και στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται ξανά δεύτερο, με 9,2% και 13,6% αντίστοιχα, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποχωρεί τρίτο με 7,8% και 10,3%, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με την έρευνα του Δεκεμβρίου (9,4% και 12,5%).

  • Νέα Δημοκρατία: 28,7%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 13,6%
  • ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 10,3%
  • Ελληνική Λύση: 9%
  • ΚΚΕ: 7,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 5,3%
  • ΜέΡΑ25: 4,5%
  • Φωνή Λογικής: 4,3%
  • Νέα Αριστερά: 1,6%
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 1,2%
  • Σπαρτιάτες: 0,9%
  • Νίκη: 0,8%
  • Άλλο κόμμα: 12,2%

provlepsi apotelesmatos


Όταν το ερώτημα μεταφέρεται στο ποιος μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων στρέφεται προς την ιδέα ενός νέου κόμματος.

neo komma

Η σημερινή κυβέρνηση συγκεντρώνει σαφώς χαμηλότερη εμπιστοσύνη ως φορέας βελτίωσης της κατάστασης, ενώ ακόμη μικρότερη απήχηση καταγράφουν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα υπόλοιπα υφιστάμενα κόμματα.

Μόλις περίπου ένας στους τρεις δηλώνει ότι το εμπιστεύεται, ενώ τα δύο τρίτα εκφράζουν ανοιχτή δυσπιστία. Πρόκειται για μια τάση που δεν αφορά απλώς κυβερνητικές επιλογές, αλλά αγγίζει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής ζωής.

Η απήχηση Τσίπρα – Καρυστιανού

Σε ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το 4,6% απαντά «σίγουρα ναι», το 11,4% «μάλλον ναι», το 12,3% «μάλλον όχι», το 67,9% «σίγουρα όχι».

tsipras

Σε ανάλογο ερώτημα για ένα νέο κόμμα από την Μαρία Καρυστιανού, το 9,3% δηλώνει ότι «σίγουρα ναι» θα το ψήφιζε, το 18,3% «μάλλον ναι», το 14,1% «μάλλον όχι», το 52% «σίγουρα όχι».

karistianou

Η Μαρία Καρυστιανού προηγείται για την πρωθυπουργία, τόσο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ελλάδα «σταθμός» ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι εκτιμήσεις για τα γεωστρατηγικά οφέλη
Στα «οφέλη» για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προσθέτει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «εμφανίζεται αμήχανη», με στενά περιθώρια αντίδρασης...
συστοιχία Patriot
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 46
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο 5