Πολιτική

«Διορθωτικός» ανασχηματισμός με… άρωμα γυναίκας ενόψει!

Πιθανός ο ανασχηματισμός όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπουργών. "Προσεκτικές" οι κινήσεις του πρωθυπουργού με στόχο τις "διορθώσεις". Η αποκάλυψη στο Politico και οι υπουργοί που... δεν κουνιούνται. Όλο το παρασκήνιο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ολοκλήρωση του κύκλου της αξιολόγησης των υπουργών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται ν’ ανοίξει έναν άλλο κύκλο: αυτόν των σεναρίων για ανασχηματισμό. Και μολονότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του ο ανασχηματισμός, ταυτόχρονα δεν το έχει αποκλείσει κιόλας.

Στη λογική, μάλιστα, της διόρθωσης των όποιων αστοχιών στο κυβερνητικό έργο και της «θεραπείας» τυχόν καθυστερήσεων, όπως συνηθίζει άλλωστε να δρα ο κ. Μητσοτάκης.

Ανασχηματισμός… κοντά στο Πάσχα;

Με δεδομένο λοιπόν ότι η αξιολόγηση των υπουργείων αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα με τέλη Μαρτίου, ένας ανασχηματισμός δεν θα ήταν απίθανος πριν ή μετά το Πάσχα. Και σε κάθε περίπτωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ούτως ώστε τα «γενέθλια» της κυβέρνησης τον Ιούλιο να τη βρουν με άλλη δυναμική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ισχύει το γνωστό δημοσιογραφικό και πολιτικό κλισέ: ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, το μόνο βέβαιο είναι ότι στην κυβέρνηση θα μπουν περισσότερες γυναίκες, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Politico ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βάζοντας σε κατάσταση… αναμονής τις κυρίες της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ – και όχι μόνο.

Έρχεται ανασχηματισμός… χειρουργικός! Ποιοι δεν “κουνιούνται”

Τούτων δοθέντων, εξάλλου, μοιάζουν οι όποιες αλλαγές επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό σχήμα πως θα είναι χειρουργικές, δίχως πάντως ν’ αποκλείονται μικρές ανακατατάξεις και καταργήσεις θέσεων υφυπουργών – κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, οι οποίοι δεν θεωρείται ότι… πέρασαν το τεστ.

mitsotakis anasxhmatismos in

Για τον ίδιο λόγο, ακλόνητοι θα παραμείνουν στη θέση τους κομβικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ασφαλώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο ανασχηματισμός και οι τομείς των επενδύσεων και της Υγείας

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έχει μπροστά του το project της απολιγνιτοποίησης και πλάνο αποκρατικοποιήσεων, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έχει επιφορτιστεί με τα project των στρατηγικών επενδύσεων.

Click4more: Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ η προστατευόμενη μάρτυρας “Κελέση”

Αποτελεσματικός κρίνεται και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρά τα ενδοκυβενητικά ζητήματα που φαίνεται πως υπήρξαν με αιχμή το ασφαλιστικό, έχει καταφέρει ήδη να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, ο πιο… νέος υπουργός, δηλαδή ο Νότης Μηταράκης στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πιθανότατα θα κληθεί να διαχειριστεί ως το τέλος το μεταναστευτικό.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μεγάλο πακέτο της ΔΕΘ και οι κερδισμένοι – Οι οδηγίες προς τους βουλευτές και η πρόβλεψη για νέο κύμα ακρίβειας
Η έμφαση θα δοθεί στη στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, και θα αφορά πρωτίστως στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύγκρουση Πέτρου Παππά – Γιάννη Μπουλέκου για τις βουλευτικές έδρες: «Αν είστε τίμιος, παραδώστε την» – «Δεν θα τη δώσω σε πραξικοπηματική ηγεσία»
Η αντιπαράθεση για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, με τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος να ζητά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει την έδρα και τον τελευταίο να απαντά με σφοδρά πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς και ο γραμματέας Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουλέκος
Νέα Αριστερά κατά ΕΛΑΣ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνεχιστής της πολιτικής Μητσοτάκη ο Τσίπρας»
Η Πατησίων κατηγορεί την Αμαλίας ότι αποδέχεται στην πράξη τον νόμο Πιερρακάκη και αντιπαραθέτει πρόταση για κατάργησή του, αναστολή των αδειών και απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ)  για την Παιδεία (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ