Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Διπλή αντεπίθεση Μητσοτάκη με Χάφταρ και… Βερολίνο στο κάδρο

Χάφταρ
Φωτογραφία InTime

Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη και στην… Αθήνα.
Με την αιφνιδιαστική επίσκεψη Χάφταρ “εκφράζεται” η ενόχληση της Αθήνας για τον αποκλεισμό από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Στις 10:30 στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος στρατάρχης, στις 13:00 θα δει τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Την αντεπίθεση της μετά τον αποκλεισμό της από τη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη εκδηλώνει εις διπλούν η κυβέρνηση.

Πρώτον, με την απειλή βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για τη Λιβύη, πριν καταδικαστεί ως παράνομο το μνημόνιό της με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Και δεύτερον, με τη στήριξη στον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος έφτασε αιφνιδιαστικά, χθες, βράδυ στην Αθήνα.

Click4more Αποκάλυψη! “Έξω όλοι” θα πει ο Πομπέο στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη!

Ο Χαλίφα Χάφταρ θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό και τα αποτελέσματά τους αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Βερολίνου – στην οποία, παρεμπιπτόντως, θα δώσει το παρών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και θα ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Click4more: Διπλωματικός “πυρετός” για την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα! Ο αιφνιδιασμός, οι ισορροπίες και το άγριο παρασκήνιο

Πρακτικά, μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η ελληνική πλευρά να ελπίζει βάσιμα στην «απενεργοποίηση» της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, ούτως ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο. Διότι η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται a la carte την άκυρη αυτή συμφωνία προκειμένου να προσδώσει μανδύα νομιμότητας, τάχα, στις παραβατικές της συμπεριφορές, Όπως π.χ. με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που καλύπτεται από τη δήθεν συμφωνία με τη Λιβύη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Καστελόριζο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εγκλωβίσει την Τουρκία και να πετύχει την οριστική ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Γι’ αυτό και θα συνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταδίκη της συμφωνίας με τις αποφάσεις για πολιτική λύση στη Λιβύη. “Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση για την “ελληνική απομόνωση”

Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, η πρόσκληση Χάφταρ και η έλευσή του στην Αθήνα ισοδυναμούν με την έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που της ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για «ελληνική απομόνωση» με αφορμή τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Για το ζήτημα μίλησε και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, καταλογίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε κρίνει πως πρέπει να παραμείνει εκτός του κύκλου των ενδιαφερομένων και των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Clickemore Μητσοτάκης… για όλα! Το βέτο, ο Τσίπρας, η κίτρινη κάρτα και η Σακελλαροπούλου

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θ’ αντιδράσει στην απόφαση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη «Διαδικασία του Βερολίνου». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ενώ ήδη έχει αποστείλει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις κι έχει επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Επιχείρημα του πρωθυπουργού σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη (σ.σ.: τούτο ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του κ. Τσίπρα) και ότι ενδιαφέρεται προσωπικά για τη σταθερότητα της αφρικανικής χώρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις