Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Διπλωματικός “μαραθώνιος” για αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη και το… μασάζ Μέρκελ σε Ερντογάν

Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου

Σε… πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, μετά τη NAVTEX, που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η γειτονική χώρα υποστηρίζει ότι είναι… δικιά της.  

Την Τετάρτη (22.07.2020) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήταν η πρώτη των δυο ηγετών, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Click4more: Τι λέει το Κρεμλίνο για την επικοινωνία Μητσοτάκη – Πούτιν

Στη διάρκεια της επικοινωνίας -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Το… μασάζ της Μέρκελ στον Ερντογάν

Ενεργό ρόλο στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να παίζει η Γερμανία με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να επικοινωνεί με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας την Τρίτη (21.07.2020). Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Η Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης (22.07.2020) η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι επικοινώνησαν τηλεφωνικά η Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι δεν αναφέρεται πότε έγινε η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, εκτιμάται ότι το τηλεφώνημα στον Ερντογάν έγινε ή αργά το βράδυ της Τρίτης ή νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Κομισιόν σε Τουρκία: Στέλνετε λάθος μήνυμα – Αν θέλετε, πηγαίνετε στη Χάγη

Σε παρέμβαση για αποκλιμάκωση της έντασης προχώρησε και η Κομισιόν που κάλεσε την Τουρκία να… ηρεμήσει, μετά το προκλητικό κρεσέντο της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες κοντά και στο Καστελόριζο.

“Στέλνετε λάθος μήνυμα” ήταν το σχόλιο της Κομισιόν, ζητώντας της να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Click4more: Πηγές ΓΕΕΘΑ: Παρακολουθούμε την κατάσταση, δεν έχει αλλάξει τίποτα

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασραλί, ξεκαθάρισε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει.

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημείωσε δε ότι «σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις