Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Δούρου στο newsit.gr: “Μία ποινική δίωξη δεν δηλώνει αυτόματα και την ενοχή κάποιου”

Δούρου
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Η Ρένα Δούρου μιλά για… όλα. Για την ποινική δίωξη μετά την τραγωδία στο Μάτι, για τις πλημμύρες της Μάνδρας και το σχέδιο “δολοφονίας” της από την αντιπολίτευση.

Στην διάθεση της Δικαιοσύνης για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία μιλά στο newsit.gr για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας.

Η Ρένα Δούρου σημειώνει πως περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση των πλημμυρών στην Μάνδρα προσέφυγε μόνη της στην Δικαιοσύνη.

Δεν παραλείπει βέβαια να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, τονίζοντας πως την “χρησιμοποιεί” για πολιτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “τυμβωρυχεία” και “ανθρωποφαγία”.

Η Δούρου για την ποινική δίωξη

Πιο αναλυτικά, η Περιφερειάρχης Αττικής, δίνει την δική της απάντηση για την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε μετά το πόρισμα του Εισαγγελέα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοντας:

“Πράγματι με φέρνει αντιμέτωπη με μία ποινική δίωξη και θα ήμουν ανόητη αν έδειχνα έκπληξη ή πως έχω πέσει από τα σύννεφα. Πάντα μια έρευνα της δικαιοσύνης παίρνει χρόνο, λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της πολλά στοιχεία, πολλές καταθέσεις. Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα την πολιτική ευθύνη όπως έκανα και για την Μάνδρα, όταν μάλιστα προσέφυγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Έχω την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας και σύμφωνα με τον νόμο σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές έχω κάποιες αρμοδιότητες οι οποίες και πρέπει να εξετασθούν αν έγιναν όπως πρέπει. Ξέρετε αντιθέτως με όσους με έχουν βγάλει στα μανταλάκια, με το ίδιο μένος που με είχαν βγάλει την ώρα της φονικής πυρκαγιάς, πριν ακόμη καταμετρηθούν τα αθώα θύματά της, ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πως μία ποινική δίωξη δεν δηλώνει αυτόματα και την ενοχή κάποιου. Εγώ έχω θέσει τον εαυτό μου στην υπηρεσία της δικαστικής έρευνας, έχω καταθέσει ό,τι μου ζητήθηκε σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής εκείνη την ώρα και ακόμη θέτω εαυτόν στην υπηρεσία της. Όπως είπα και στην πρώτη δήλωσή μου, και αυτό δεν αλλάζει, και οι αθώοι πρέπει να περιμένουν.

Ερ: “Το θέμα σηκώθηκε ψηλά και από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν την παραίτησή σας από το καλοκαίρι κιόλας. Πώς σχολιάζετε το ότι επανέρχεστε στην κεντρική πολιτική σκηνή διαρκώς αν και έχετε επιλέξει να μην είστε σε αυτή;”

Απ: “Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ακολουθώντας τον ίδιο βηματισμό όπως και στο σύνολο της πολιτικής τους έτσι και στην περίπτωση του Ματιού, αναλώνονται κατ ‘εμέ σε μια ατελείωτη τυμβωρυχία. Μαζί με πολλά συστημικά ΜΜΕ, από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκα στα δημοσιεύματα, τα δελτία τύπου των κομμάτων και τα tweets πολιτικών αρχηγών ως “δολοφόνος” και μόνη υπεύθυνη για ό,τι τραγικό συνέβη την 23η Ιουλίου. Το έχω ξαναπεί και είμαι απολύτως βεβαία και αμετακίνητη από αυτή μου την θέση. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στο Μάτι. Εγώ και κανένας υπηρεσιακός στην Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιές. Εμείς οφείλαμε όμως να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής όταν τις λάβαμε για συνδρομή στο έργο της και αυτό πράξαμε μετά λόγου γνώσης.

“Εδώ όμως, η προσπάθεια που γίνεται είναι να χτυπηθεί η Δούρου, για να χτυπηθεί ανακλαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”

Αν και προσωπικά όλη αυτή η πολιτική εξόντωση που υλοποιείται στο πρόσωπό μου, με θυμώνει και με στεναχωρεί , γνωρίζω πολύ καλά πως τα επιχειρήματα των πολιτικών μας αντιπάλων, και μιλάω ως άνθρωπος με κομματική ταυτότητα, εξαντλούνται σε αμέτρητη τυμβωρυχεία και πολιτική εκμετάλλευση φυσικών καταστροφών”.

Δούρου, Μάτι, Μάνδρα…

Ερ: “Σας ενοχλεί που το όνομά σας έχει συνδεθεί με το Μάτι και την Μάνδρα και τους νεκρούς που είχαμε εκεί;”

Απ: “Δεν με ενοχλεί, με τον τρόπο που ακούγεται κάτι τέτοιο. Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική μου συσχέτιση, έχω αποδεχτεί ή προσπαθώ στα ανθρώπινα όρια να το κάνω πως είμαι ένα άτοπο μεν, επιχείρημα δε της αντιπολίτευσης.

“Αυτό που με ενοχλεί είναι η συνάθροιση των νεκρών, το τσουβάλιασμα του θρήνου, η ασέβεια στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους , η τυμβωρυχεία, η ανθρωποφαγία”

Στο Μάτι η έρευνα διεξάγεται και δεν μένει παρά να περιμένουμε την τελική απόφαση. Εγώ δεν μιλώ για πολιτικές διώξεις, συνωμοσίες και σκευωρίες. Εγώ μόνη μου και όπως αποδείχτηκε τόσο πρωτόγνωρα για το συνάφι των πολιτικών προσώπων που λοιδωρήθηκα για αυτό, προσήλθα στην εισαγγελεία στις πλημμύρες της Μάνδρας για να δείξω πως δεν είμαι μία ακόμη από όσους κρύβονταν πίσω από ευθύνες και ανευθυνότητες, πίσω από το δάχτυλό τους.

Εγώ πρώτη θέλω να μάθω τι πήγε λάθος, τι συνέβη και θρηνούμε, πού βρίσκονται οι ευθύνες. Τα δυο πορίσματα από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και προσφάτως του ΤΕΕ για τα αίτια της τραγωδίας της Μάνδρας, όχι μόνο δεν κατηγορούν την Περιφέρεια Αττικής, αντιθέτως αναγνωρίζουν και την υπεράνθρωπη προσπάθεια κατά της γραφειοκρατίας που κάναμε και αυτή την στιγμή το αντιπλυμμηρικό έργο στην Μάνδρα σχεδόν τελειώνει, και θα είναι ένα έργο που έγινε μετά από πολλά χρόνια που όλοι όσοι όψιμοι εισαγγελείς μας κουνήσαν το δάχτυλο τότε, καλούνται να κρυφτούν πίσω στις τρύπες τους, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ποιανού η αδράνεια ευθυνόταν που το έργο έμενε στα συρτάρια. Με ενοχλεί που δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο σήμερα που θωρακίζει ζωές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που πετάει απλά τις ευθύνες σε ανθρώπους που δεν έχουν τις αρμοδιότητες, ένα χαοτικό ανεύθυνο θεσμικό πλαίσιο”.

Δούρου

Τι… μένει και τι έρχεται για την Δούρου

Ερ: “Τι μένει από την θητεία σας στην Περιφέρεια Αττικής; Κανείς δεν περίμενε να ξαναείστε υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές, δεδομένων των γεγονότων αλλά και αν σκεφτεί κανείς και την δική σας πλευράς των κατηγοριών που δεχτήκατε και δέχεστε”.

Απ: “Δεν θα ακούσετε από εμένα τα τετριμμένα των πολιτικών προσώπων που διεκδικούν ανανέωση της θητείας τους σε αξιώματα, όπως θέλω να ολοκληρώσω το έργο μου. Αυτή την στιγμή οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής το βλέπουν το έργο μας, στις γειτονιές τους, βλέπουν τα 327 εργοτάξια που έχουν στηθεί και λειτουργούν σε όλη την Αττική, τα 167 αντιπλημμυρικά αξιας 514 εκατ , αποχετευτικά έργα αξίας 450 εκατ ευρώ.

Ανατάξαμε το Πεδίο του Άρεως για το οποίο έγινε τόσος λόγος και πράγματι ήταν κατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, που περιέργως δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή την Αττική Ριβιέρα για την πρόσβαση των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο, μια ανάπλαση που ξεκινάει από το Μικρολίμανο, τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και φτάνει μέχρι το οικολογικό πάρκο στον φαληρικό όρμο. Το κοινωνικό μας έργο είναι τόσο σημαντικό κι όμως τόσο αθόρυβο, βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κέντρα κοινότητας, στήριξη στην δημόσια υγεία, στην πυροσβεστική με οχήματα, το πρόγραμμα «ρεύμα για όλους», όλα χρηματοδοτούμενα από ίδιους όρους της Περιφέρειας. Είναι η παρακαταθήκη μας και επιθυμούμε να μην της παρατήσουμε σε άλλα χέρια και μάλιστα «επαγγελματιών» της αυτοδιοίκησης”.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις