Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

ΝΔ: Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι! «Το εισαγγελικό πόρισμα επιβεβαιώνει τις ευθύνες που συγκαλύπτουν»

Γιάννης Σταθόπουλος ΝΔ

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέφει από τις ΗΠΑ, στη ΝΔ εστιάζουν και πάλι στην καθημερινότητα και τα εσωτερικά ζητήματα.

Επιλέγουν, ωστόσο, να «σηκώσουν» περισσότερο το ζήτημα του εισαγγελικού πορίσματος για την τραγωδία στο Μάτι, εκτιμώντας πως αφενός όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στην κυβέρνηση γνώριζαν επισήμως για την ύπαρξη νεκρών από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, θέλοντας να συγκαλύψουν έως και σήμερα – όπως λένε στη ΝΔ – τις ευθύνες τους.

Αφετέρου τα στοιχεία και το περιεχόμενο του πορίσματος διαψεύδουν τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι όλα έγιναν σωστά από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, καθώς οι πράξεις και παραλείψεις τους συνδέονται στο πόρισμα ως αίτιο κι αποτέλεσμα με τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων.

Στο κάδρο μπαίνει, μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς 17 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, με την οποία ζητούν ν’ απαντήσει για ποιο λόγο οργάνωσε την περιβόητη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία επιχείρησε μαζί με τους επιχειρησιακά υπεύθυνους να καταδείξουν ότι η φωτιά που προκάλεσε την τραγωδία ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού – αξιοποιώντας, μάλιστα, «ευρήματα» από δορυφόρους και το Διαστημικό Οργανισμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Νίκου Παππά.

Παράλληλα, η ΝΔ δημοσιοποίησε ένα δίλεπτο βίντεο, στο οποίο καταγράφονται οι αδυναμίες και οι παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού, υποστηρίζοντας ότι όσα καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση κι ότι επιχειρείται ακόμη και σήμερα η συγκάλυψη των ευθυνών.

Κυρίως το βίντεο και η κριτική της ΝΔ εστιάζουν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, με την υποσημείωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του γνώριζαν για τους νεκρούς, αλλά και αξιοποιώντας το πόρισμα Συνολάκη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν λειτουργούσε στοιχειωδώς ο κρατικός μηχανισμός την ώρα της τραγωδίας, τότε είναι πιθανό να μη θρηνούσαμε σήμερα 100 νεκρούς. Επίσης, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι για την τραγωδία ευθύνεται η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις του παρελθόντος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις