Πολιτική

Κλίντον σε Τσίπρα: Μη βγεις από το δωμάτιο!

"Ό,τι κι αν γίνει, μη φύγεις από το δωμάτιο". Η συμβουλή του Μπιλ Κλίντον στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών φαίνεται πως έπαιξε το δικό της ρόλο στην αποτροπή του Grexit και στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι μέρες ήταν κρίσιμες. Η Ελλάδα ήταν ένα βήμα από το Grexit και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουλίου πλησίαζε. Στις ΗΠΑ υπήρχε… αναβρασμός. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στη Μέρκελ για να της επισημάνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.

Έγινε όμως κι άλλο ένα τηλεφώνημα. Αυτή τη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλά όχι από τον Μπαράκ Ομπάμα. Από έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον Μπιλ Κλίντον.

Οι δυο άνδρες είχαν γνωριστεί στο παρελθόν. Και ο πρώην “πλανητάρχης” θέλησε να δώσει μια συμβουλή στον Έλληνα πρωθυπουργό. “Ό,τι κι αν συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ’ ουδενί από το δωμάτιο” συμβούλευσε ο Μπιλ Κλίντον τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή τη συμβουλή του Μπιλ Κλίντον θύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όταν στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας και με τη Μέρκελ να πιέζει για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την πόρτα.

“Είχαμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε μήπως ήταν τελικά η στρατηγική του να φύγει από το ευρώ” λέει στην Καθημερινή Αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις.

Οι Αμερικανοί είχαν πιέσει για να αποφευχθεί το Grexit, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που σημειώνει πως σημαντικό ρόλο έπαιξε και το τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ, όπου της επεσήμανε τους γεωπολιτικούς κινδύνους από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

“Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ” εκτίμησε πηγή της Καθημερινής, ενώ άλλη πηγή επεσήμανε ότι “ευτυχώς η Μέρκελ αντιλήφθηκε τον γεωπολιτικό κίνδυνο”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε απειλές» - Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για το Καστελόριζο
Μόνιμο ετήσιο κίνητρο 5.000 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους που υπηρετούν στο Καστελόριζο αλλά και κίνητρο εγκατάστασης και παραμονής 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
92
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κεντρικό λογισμικό της «Ασπίδας του Αχιλλέα» θα είναι ελληνικό – Μεμψίμοιρες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
«Θα παρουσιάσουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να γίνει το νησί πιο ανθεκτικό, πιο λειτουργικό και πιο ζωντανό όλο τον χρόνο» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο 23
Κυβερνητικές πηγές κατά Κουτεντάκη της ΕΛΑΣ: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει
«Ας μας εξηγήσει ο κ. Κουτεντάκης πώς γίνεται ένα πρόγραμμα που κοστολογείται ετησίως 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ο ίδιος τέσσερις φορές ρητώς ανέφερε»
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης 5