Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κλίντον σε Τσίπρα: Μη βγεις από το δωμάτιο!

Κλίντον σε Τσίπρα: Μη βγεις από το δωμάτιο!

“Ό,τι κι αν γίνει, μη φύγεις από το δωμάτιο”. Η συμβουλή του Μπιλ Κλίντον στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών φαίνεται πως έπαιξε το δικό της ρόλο στην αποτροπή του Grexit και στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Οι μέρες ήταν κρίσιμες. Η Ελλάδα ήταν ένα βήμα από το Grexit και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουλίου πλησίαζε. Στις ΗΠΑ υπήρχε… αναβρασμός. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στη Μέρκελ για να της επισημάνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.

Έγινε όμως κι άλλο ένα τηλεφώνημα. Αυτή τη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλά όχι από τον Μπαράκ Ομπάμα. Από έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον Μπιλ Κλίντον.

Οι δυο άνδρες είχαν γνωριστεί στο παρελθόν. Και ο πρώην “πλανητάρχης” θέλησε να δώσει μια συμβουλή στον Έλληνα πρωθυπουργό. “Ό,τι κι αν συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ’ ουδενί από το δωμάτιο” συμβούλευσε ο Μπιλ Κλίντον τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή τη συμβουλή του Μπιλ Κλίντον θύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όταν στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας και με τη Μέρκελ να πιέζει για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την πόρτα.

“Είχαμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε μήπως ήταν τελικά η στρατηγική του να φύγει από το ευρώ” λέει στην Καθημερινή Αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις.

Οι Αμερικανοί είχαν πιέσει για να αποφευχθεί το Grexit, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που σημειώνει πως σημαντικό ρόλο έπαιξε και το τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ, όπου της επεσήμανε τους γεωπολιτικούς κινδύνους από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

“Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ” εκτίμησε πηγή της Καθημερινής, ενώ άλλη πηγή επεσήμανε ότι “ευτυχώς η Μέρκελ αντιλήφθηκε τον γεωπολιτικό κίνδυνο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε