Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Σόιμπλε: Μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα; Προέχουν ΔΝΤ και ΕΚΤ!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

“Γλυκός” όπως πάντα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απείλησε την Ελλάδα με διακοπή των διαπραγματεύσεων αν δεν κάνει όσα πρέπει, δεν απέσυρε την πρόταση για Grexit και ξεκαθάρισε πως δεν είναι προτεραιότητα οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων.

Για άλλη μια φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πέταξε το μπαλάκι στο γήπεδο της Ελλάδας, επέμεινε στο θέμα της εμπιστοσύνης και τόνισε πως αν δεν γίνουν όλα όσα έχει υποσχεθεί η Αθήνα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις!

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα», είπε ο Σόιμπλε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το Ecofin.

Χαρακτήρισε δε καλή λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες το Grexit. Και γι’ αυτό, είπε, το πρότεινε! Με την άποψη του αυτή, πως το Grexit θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε πως συμφωνούν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι στη γερμανική κυβέρνηση. Αλλά έσπευσε να πει επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα ο Σόιμπλε είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι αυτό που προέχει είναι η πληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ!

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, προέβλεψε ότι θα είναι μακρές και δύσκολες και ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά.

«Ήμασταν σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις μίας χώρας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.

Και συνέχισε: «Εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο ευθύνη της τελευταίας κυβέρνησης. Το θέμα όμως είναι για πόσο μπορείς να το κάνεις, χωρίς να καταστρέψεις την αξιοπιστία της Ευρώπης. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε