Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων και… τηλεφωνικών συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς ξεκίνησε σήμερα, μετά την συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου θα κορυφωθούν με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε το κοινό ανακοινωθέν πέντε σημείων  για την επίτευξη συμφωνίας που υπογράφουν οι πέντε αρχηγοί κομμάτων, πλην του Δ. Κουτσούμπα, μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ωστόσο, η συνεδρίαση σκιάστηκε από την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. 

«Καταλήξτε σε συμφωνία όλα τα κόμματα στην Ελλάδα για ενιαίο εθνικό μέτωπο και εγώ θα σας στηρίξω» ήταν σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ στους Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. 

Προηγουμένως, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπου συμφώνηθηκε να παρουσιαστεί αύριο νέα ελληνική πρόταση, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Στο μεταξύ, το κλίμα στη βελγική πρωτεύσα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, δεδομένου ότι αύριο στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναμένουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα. 
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και πολύς χρόνος όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης για την Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν οδηγεί σε εύκολο δρόμο εξόδου από την κρίση και ότι καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για τη χώρα ωστόσο ότι υπάρχει διαδικασία αναζήτησης μιας εξόδου κινδύνου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. 
Νωρίτερα, σήμερα ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα, ώστε να προετοιμαστούν για την Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα της Τρίτης. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 

Μέρκελ – Ολάντ: «Να φέρει προτάσεις ο Τσίπρας – Ο χρόνος τελειώνει»
O Ντάισελμπλουμ επιμένει σε πολύ σκληρή γραμμή – Αυστηρότερους όρους η νέα συμφωνία
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα
Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – Ορκίστηκε με πολιτικό όρκο
Κοέλιο για αποτέλεσμα δημοψηφίσματος: Στο χέρι σας το Grexit!
Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις για συμφωνία θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα
Επιστολή του Φιντέλ Κάστρο στον Αλέξη Τσίπρα : O Φιντέλ Κάστρο με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα του δίνει συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή.
Η δήλωση Σακελλαρίδη για το συμβούλιο πολιτκών Αρχηγών: Τον… απολογισμό του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έκανε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μαλακώνει και ο Γκάμπριελ: Δεν θα αρνηθούμε βοήθεια επειδή δεν μας άρεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Η κατεπείγουσα επιστολή του Τουσκ και οι… guest προσκεκλημένοι: Συναγερμός σήμανε για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , μετά το “Οχι” του δημοψηφίσματος. Έστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τους 19 ηγέτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης για έκτακτη Συνόδο Κορυφής την Τρίτη, ενώ… προσκεκλημένοι του είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ!
Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών – Τα σημεία της συμφωνίας

Λαγκάρντ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Αν χρειαστεί βοηθάμε» : Παρέμβαση έκανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
To αστείο του Τσίπρα στον Καμμένο: Έχω τον ογκόλιθο δίπλα μου (ΒΙΝΤΕΟ) Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και παρά τις δραματικές στιγμές, δεν ξέχασαν να αστειευτούν και να πειράξει ο ένας τον άλλον, όσο ήταν παρόντες δημοσιογράφοι και φωτογράφοι. Εκείνος που έδειχνε να έχει τα περισσότερα κέφια πάντως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το προφίλ του νέου υπουργού Οικονομικών
FT: Οι Έλληνες είπαν ΟΧΙ στις απειλές και την αλαζονεία : Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε με μια σαρωτική νίκη το δημοψήφισμα, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου. Είναι πολύ δυσκολότερο όμως να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τώρα.
Podemos- Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συμφωνία: H επικράτηση του “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης,υποστήριξε ο ηγέτης του κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αινιγματικός Νταϊσελμπλουμ ενόψει Eurogroup: Το ελληνικό δημοψήφισμα κατέστησε δυσκολότερες τις συνομιλίες με τους πιστωτές, αλλά ο στόχος συνεχίζει να είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ήταν λίγο… αινιγματικός στις δηλώσεις του.

Δείτε τον Ολάντ να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα: Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στο twitter της Γαλλικής Προεδρίας. Δείχνουν τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ να μιλάει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο λίγο μετά το δημοψήφισμα.

Κλειστές Τράπεζες – Reuters: Με ΠΝΠ θα παραταθεί για λίγες ημέρες ακόμα η τραπεζική αργία!
Σταθάκης – Λεφτά ως την Παρασκευή αν δεν αλλάξει κάτι με τον ELA: Αίσθηση προκάλεσε μια δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη στο BBC ότι αν η ΕΚΤ διατηρήσει τον ELA χωρίς όμως να αυξήσει το όριο, τότε τα χρήματα στα ΑΤΜ φθάνουν ως την Παρασκευή
Αυστρία- Απογοητευτικό το ελληνικό ΟΧΙ για την Ευρώπη: O Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε πως «από τη σκοπιά του κοινού ευρωπαικού εγχειρήματος, αυτή η ετυμηγορία είναι απογοητευτική, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει φυσικά να γίνει αποδεκτό».
Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος : Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη – Eξουσιοδότησαν όλοι πλην  ΚΚΕ τον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες.  
Η στήριξη του Πούτιν και η τηλεφωνική συνομιλία με Τσίπρα: Το Κρεμλίνο εξέδωσε ένα σύντομο ανακοινωθέν για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τ. Βίζερ: Η λύση που υποσχέθηκε ο Τσίπρας δεν είναι εφικτή: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται, είπε ο Τόμας Βίζερ, υποστηρίζοντας πως η γρήγορη λύση που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους ψηφοφόρους «δεν είναι πολύ ρεαλιστική».
Αντιφατικός ο Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους: Σκληρή στάση με πολλές αντιφάσεις, όμως, κρατά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων. 
Άγρια μάχη δημοσιογράφων για μια δήλωσή του: Μάχη έδωσαν οι δημοσιογράφοι όταν ο  υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών μετά την παραιτησή του. Τι δήλωσε ο πρώην «τσάρος» ο οποίος παρέμεινε ψύχραιμος παρά την πολιορκία και το γεγονός πως ένας εικονολήπτης πέταξε νερό στους ρεπόρτερ που του χάλαγαν το πλάνο. 
Παραιτήθηκε και ο Γιώργος Χουλιαράκης: Από το πρωί κυκλοφορούσε ως φήμη και τελικά επιβεβαιώθηκε και από τον επίσης παραιτηθέντα Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Γιώργος Χουλιαράκης υπέβαλλε την παραίτησή του.
Παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη: 5 μήνες υπόγειας κόντρας με το Μαξίμου!

«Γυριστή» Σαπέν: Ανοιχτός ο διάλογος και για το χρέος – Περιμένουμε τον Τσίπρα: Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και το ΟΧΙ που έβγαλε η κάλπη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως περιμένει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και πως ο διάλογος είναι ήδη ανοικτός και η συζήτηση για το χρέος δεν είναι ταμπού!
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε