Πολιτική

Κούρεμα καταθέσεων: Ποτάκια ο Βαρουφάκης – “ΌΧΙ στο δημοψήφισμα” (ΦΩΤΟ)

Την ώρα που οι Financial Times πυροδοτούσαν την "βόμβα" για σχέδιο κουρέματος στις καταθέσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης εθεάθη για... ποτό, ενώ προτρέπει τους πολίτες να πουν "ΌΧΙ" στο αυριανό δημοψήφισμα.

Λίγο μετά την συγκέντρωση υπέρ του “ΌΧΙ” στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Δανάη Στράτου και ακόμη δύο – τρία άτομα, βρέθηκαν για ποτό σε γνωστό μπαρ στην πλατεία Μαβίλη.

Ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε σε χαλαρό ύφος με αρκετούς πολίτες, ενώ δεν χάλασε το χατίρι σε νέους και νέες που του ζήτησαν μία selfie φωτογραφία.

Όλα αυτά την ώρα οι Financial Times δημοσίευσαν σχέδιο για κούρεμα της τάξης του 30% στις καταθέσεις των πολιτών που ξεπερνούν τις 8.000 ευρώ.


Δημοσίευμα που διαψεύστηκε τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε ανυπόστατο μεν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ την Δευτέρα, τότε τα ΑΤΜ των τραπεζών θα “στεγνώσουν”.

“Δημοκρατία, κοινό νόμισμα και λελογισμένες οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν”

Παράλληλα, προτροπή στους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα απευθύνει, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο άρθρο με τίτλο «Όχι: Μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη και δημοκρατία εντός του ευρώ», ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι οι πολίτες έχουν μοναδική ευκαιρία να πουν «όχι», δίνοντας στους δανειστές το πράσινο φως για να επιστρέψουν με λογικές προτάσεις. «Μόνο έτσι θα υπάρξει έντιμη συμφωνία. Μόνο έτσι θα εκπληρώσουμε το ευρωπαϊκό μας καθήκον καταδεικνύοντας πως δημοκρατία, κοινό νόμισμα και λελογισμένες οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν».

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει εκτενή αναφορά στις πιέσεις από το Eurogroup, έναν μη- θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει, να αποδεχθεί η χώρα ένα δρακόντειο πακέτο λιτότητας (άμεσα μέτρα 2,5% με 3% του ΑΕΠ), φόρων (εστίαση και ξενοδοχεία στο 23%), περικοπών (π.χ. επικουρικών συντάξεων και ΕΚΑΣ) και κοινωνικής αποδόμησης (π.χ. απεμπόληση της νησιωτικότητας). Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δανειστές είπαν «αποδεχθείτε όλα αυτά μαζί με μηνιαίες αξιολογήσεις έως τον Νοέμβριο και παράλληλες, σκληρές διαπραγματεύσεις για το 3ο Μνημόνιο που θα φέρει, στο τέλος του χρόνου, νέα μέτρα, νέες απειλές για Grexit, νέα πολύμηνη αβεβαιότητα, νέα ταπείνωση. Ή διαφορετικά οι τράπεζές σας κλείνουν την Δευτέρα το πρωί». Και τελικά, τιμώρησαν τον λαό, κλείνοντας τις τράπεζες.

Επίσης, όπως αναφέρει, το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο έχει νόημα, καθώς «στη διάρκεια της δύσκολης αυτής εβδομάδας λαμβάνουμε νέες προτάσεις που αποτελούν, έως τώρα, παραλλαγές της πρότασης των δανειστών της 25ης Ιουνίου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε αγρότες: Διάλογος αλλά με ανοικτούς δρόμους – Υπάρχει κίνδυνος να στραφούν κομμάτια της κοινωνίας απέναντί τους
Ακραίες κινητοποιήσεις μπορεί να στρέψουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας απέναντι στους αγρότες που μπορεί να έχουν δικαιολογημένα αιτήματα
μπλόκο
Παραιτήθηκε ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Σουρμελίδης, μετά το πρωτοσέλιδο για τον Τσίπρα: «Δεν απηχεί τις απόψεις μας» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ανοιχτά και ξεκάθαρα στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Παλλάς ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί πλέον αποφάσεις»
Το εξώφυλλο της εφημερίδας Αυγή 44
Η πλευρά Τσίπρα απαντά στα σχόλια για τον εξώστη: Προσπαθούν να πετάξουν «τη μπάλα στην εξέδρα», το θέμα δεν είναι οι ηγεσίες
«Άλλωστε στην κοινωνία, στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της σημερινής πολιτικής και όχι στις ηγεσίες των κομμάτων, απευθύνεται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα»
Η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα