Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Κούρεμα καταθέσεων: Η Λούκα Κατσέλη διαψεύδει τους FT – Παραδέχεται ότι από τη Δευτέρα “στεγνώνουν” τα ΑΤΜ χωρίς ρευστότητα από την ΕΚΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Διευκρινίσεις και διαψεύσεις από την Λούκα Κατσέλη μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα μετά το δημοσίευμα των Financial Times για σχέδιο που προβλέπει 30% κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ
– Τι απαντά η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας
– “Μέχρι την Δευτέρα συνεχίζουμε όπως όλη την εβδομάδα και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ θα κριθεί τι θα συμβεί από την Τρίτη”
– Σοκ και ουρές στα ΑΤΜ μετά την “βόμβα” των FT
– Εμπιστοσύνη στον Μάριο Ντράγκι που δείχνει “σύνεση και αποφασιστικότητα” πως δεν θα “τραβήξει την πρίζα”

Μόλις μία ημέρα πριν το κρίσιμο “ΝΑΙ” ή “ΌΧΙ” των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα, η συζήτηση… αναγκαστικά κινείται γύρω από τα… πρακτικά, που δεν είναι άλλα από τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα “βόμβα” των Financial Times, το οποίο έκανε λόγο για “κούρεμα” των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 8.000 ευρώ, κάτι που έσπευσε ήδη να διαψεύσει από εχθές το βράδυ η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Λίγο αργότερα ήρθε και η οργισμένη διάψευση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η επιστολή… “καμπανάκι” της Κομισιόν, η οποία… υπενθυμίζει το δικαίωμα του EFSF να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα!

Για όλα αυτά τα θέματα μίλησε και σήμερα το πρωί η Λούκα Κατσέλη, σε μία προσπάθεια να δώσει διευκρινίσεις και να καθησυχάσει τους πολίτες για τις καταθέσεις τους.

Παρόλα αυτά, η Λούκα Κατσέλη δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως μετά την Δευτέρα υπάρχει κίνδυνος να “στεγνώσουν” τα ΑΤΜ των τραπεζών αν ο Μάριο Ντράγκι δεν ανοίξει την… κάνουλα της ρευστότητας.

Εγγυημένες μέχρι 100.000 ευρώ

Η Λούκα Κατσέλη μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai και αρχικά αναφέρθηκε στο “κούρεμα” των καταθέσεων, διαψεύδοντας και πάλι το δημοσίευμα των Financial Times, χαρακτηρίζοντάς το “ανυπόστατο”.

Είπε χαρακτηριστικά η Λούκα Κατσέλη: “Σήμερα μιλάω κυρίως με την θεσμική μου ιδιότητα και για να κάνω μία διάψευση για αυτό το δημοσίευμα των Financial Times που εμφανίστηκε χθες για το υποτιθέμενο κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων που είναι πάνω από 8.000 ευρώ, το οποίο είναι ανυπόστατο, δεν έχει καμία βάση. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο και απλά θα ήθελα να επιβεβαιώσω πως ως Ένωση ότι η φερεγγυότητα των Ελληνικών Τραπεζών παρακολουθείται καθημερινά και ελέγχεται από την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές. Επομένως τέτοιου είδους δημοσιεύματα μόνο πανικό μπορούν να προκαλέσουν και δεν έχουν καμία βάση”.

“Το δημοσίευμα των Financial Times”, συνέχισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας “μίλαγε για κούρεμα καταθέσεων, απλά σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, υπάρχει ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία η οποία έχει ψηφιστεί και λέει ότι όταν μία τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες αλλά όλες οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ προστατεύονται. Αυτή είναι η πάγια ευρωπαϊκή οδηγία. Μάλιστα στην Ελλάδα δεν έχει περάσει στην ελληνική νομοθεσία καθόλου το θέμα του κουρέματος καταθέσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η… υπενθύμιση του EFSF

Σχετικά τώρα με την επιστολή που απέστειλε η Κομοσιόν και στην οποία υπογραμμίζει το δικαίωμα του ταμείου EFSF να κηρύξει απαιτητά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή τα δάνεια προς την χώρα μας, η Λούκα Κατσέλη απάντησε πως αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα.

Το EFSF έχει κάποια δικαιώματα να ζητήσει πίσω χρήματα από τα δανεικά που έδωσε στην Ελλάδα. Αυτό το δικαίωμα βεβαίως το έχει μέσα από την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας, αλλά δεν το έχει ασκήσει” ήταν η λιτή της απάντηση.

Τι… ξημερώνει από την Τρίτη, η εμπιστοσύνη στον Μάριο Ντράγκι αλλά…

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις τραπεζικές συναλλαγές μέχρι την Δευτέρα και… κυρίως από την Τρίτη, η Λούκα Κατσέλη απάντησε: “Η τραπεζική αργία τελειώνει την Δευτέρα το βράδυ. Μέχρι την Δευτέρα το βράδυ, λειτουργούμε με βάση το χρηματοδοτικό πλαίσιο που είχαμε την περασμένη Δευτέρα. Με βάση αυτό το πλαίσιο, τα πάντα συνεχίζονται όπως τα έχουμε βιώσει, με όλες τις δυσκολίες αυτής της εβδομάδας, μέχρι Δευτέρα βράδυ. Δηλαδή οι συμπολίτες μας μπορούν να τραβήξουν από τα ATM μέχρι 60 ευρώ, όσοι δεν πήραν την σύνταξη μπορούν να πάρουν τα 120 ευρώ, τα 1.255 υποκαταστήματα θα είναι ανοιχτά την Δευτέρα και αυτό το οποίο ζήσαμε αυτή τη βδομάδα θα επεναληφθεί και τη Δευτέρα“.

“Την Δευτέρα το πρωί”, συνέχισε η κα Κατσέλη “συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ θα ορίσει το καινούριο χρηματοδοτικό πλαίσιο για την επόμενη εβδομάδα. Με βάση τις αποφάσεις αυτές που θα πάρει τη Δευτέρα το πρωί, θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις και ίσως και καινούρια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα προσδιορίζει πως θα λειτουργήσουμε εμείς ως τράπεζες από την Τρίτη το πρωί, δηλαδή ποιο θα είναι το όριο αναλήψεων, ποιες υπηρεσίες θα μπορούν να γίνουν και ο στόχος της χθεσινής συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ακριβώς αυτός. Όσο πάει να γίνονται περισσότερες συναλλαγές έτσι ώστε να γυρίσουμε στην ομαλότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Όλους αυτούς τους μήνες λειτουργούμε με βάση το χρηματοδοτικό πλαίσιο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι αυτό θα κάνουμε και την επόμενη εβδομάδα“, κατέληξε.

Τέλος, η Λούκα Κατσέλη ρωτήθηκε ποια είναι η εκτίμησή της για το αν ο Μάριο Ντράγκι, στου οποίου τα χέρια βρίσκεται η απόφαση για την περαιτέρω χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η απάντησή της ήταν η εξής: “Όλη η πορεία του κυρίου Ντράγκι είναι τέτοια που δείχνει ότι έχει και σύνεση και αποφασιστικότητα“.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε