Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Le Point: Ο Τσίπρας και οι άλλοι τσαρλατάνοι της Ευρώπης

Le Point: Ο Τσίπρας και οι άλλοι τσαρλατάνοι της Ευρώπης

Με πρωτοσέλιδο που θα συζητηθεί κυκλοφορεί σήμερα το γαλλικό περιοδικό Le Point. Έχει φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τίτλο “Οι Τσαρλατάνοι κόντρα στην Ευρώπη”

“Τσίπρας, Ιγκλέσιας, Μελανσόν, Λε Πεν… Οι τσαρλατάνοι κόντρα στην Ευρώπη – Μια ιστορική μάχη” είναι ο -αν μη τι άλλο προκλητικός- τίτλος του γαλλικού περιοδικού, που βάζει στο ίδιο “τσουβάλι” τους ηγέτες της Αριστεράς σε Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία με την ακροδεξιά, Μαρίν Λε Πεν!


Στο περιοδικό που κυκλοφορεί στη Γαλλία σήμερα Πέμπτη δημοσιεύεται και συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, με τίτλο “Ο πιο γενναίος είναι ο Πάπας”. Πρόκειται για συνέντευξη που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Patrick Wajsman μερικές εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα. Η πλήρης συνέντευξη του πρωθυπουργού θα δημοσιευτεί στις 15 Ιουλίου στο International Policy, αλλά μέρος του φέρνει στο φως το Le Point.

Η πρώτη ερώτηση που γίνεται στον πρωθυπουργό είναι ποιοι ηγέτες (εν ζωή ή όχι) είναι πιο κοντά στα πιστεύω του. “Προφανώς, αφού ανήκω στην Αριστερά, τα είδωλα της εφηβείας μου ήταν ο Τσε Γκεβάρα, ο Φιντέλ Κάστρο και από την Ευρώπη ο Ενρίκο Μπερλίνγκερ. Αλλά συμπαθώ και συντηρητικούς ηγέτες όπως ο Ρούσβελτ, που οδήγησε στην ίδρυση ενός δίκαιου κοινωνικού κράτους. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπήρξαν επίσης σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Χέλμουτ Σμίντ, ο Βίλι Μπράντ και ο Φρανσουά Μιτεράν.

Πέρα όμως από τους πολιτικούς, ο πρωθυπουργός ερωτάται και για πρόσωπα που θαυμάζει εκτός πολιτικής. “Όπως όλοι οι Έλληνες μεγάλωσα με ιστορίες για την αρχαία Ελλάδα και έμαθα θα θαυμάζω τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Ικτίνο, τον Καλλικράτη. Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν έναν σκοπό και είναι ταγμένοι σε αυτόν. Οι εργάτες στο Σικάγο στα τέλη του 19ου αιώνα, οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες και όλοι αυτοί που υπερασπίστηκαν το ριζοσπαστικό τους όραμα και το μοιράστηκαν μέσω του ταλέντου τους με τις μάζες: Σατρ και Μποβουάρ, Κέν Λοχ, Μπάνγκσι, Ντάριο Φο, Τζόναθαν Κοε, Πάκο Ιγκνάθιο Ταϊμπο”.

Ο International Policy δίνει το βραβείο… θάρρους στην πολιτική. Σε ποιόν θα το έδινε ο Αλέξης Τσίπρας; Ο πρωθυπουργός απαντά: Στον Πάπα Φραγκίσκο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε