Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Έκκληση Τσίπρα: “Φύγετε από την Ειδομένη”! Ασκήσεις ισορροπίας για Μουζάλα – Καμμένο, αποθεώνοντας και τους δύο!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έκκληση στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Ειδομένη να αποχωρήσουν από το σημείο απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ κατέστησε σαφές πως στηρίζει πλήρως τον Γιάννη Μουζάλας, αποθεώνοντας παράλληλα και τον Πάνο Καμμένο!

“Σήμερα έγινε πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και αφορά την ΕΕ στο σύνολο της”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μία Σύνοδο Κορυφής που έφερε -επιτέλους- συμφωνία για το προσφυγικό. Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορούσε παρά να υλοποιηθεί με συμφωνία με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως πολλοί πίστευαν μέχρι προ ολίγων ημερών ότι αυτό είναι ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο. Σήμερα το σχέδιο αυτό γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ και οι μονομερείς ενέργειες μπαίνουν στο ψυγείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είχε σημαντική διπλωματική επιτυχία, τόνισε επίσης ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν από κοινού με την Κύπρο παράλογες απαιτήσεις στο Κυπριακό από πλευράς Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε “χωρίς κορώνες”, αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ τόνισε ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία θα είναι συμβατές προς το διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η αρωγή της Ευρώπης θα είναι σημαντική από πλευράς έμψυχου δυναμικού, αλλά και υποδομών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα φθάσουν περίπου 2.300 άνθρωποι για να συνδράμουν την Ελλάδα.

Τσίπρας: “Όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες. Όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ”

Προσπαθούμε να κλείσουμε τις παράνομους οδούς για τους πρόσφυγες ανοίγοντας νόμιμες οδούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ εν προκειμένω είναι σημαντική, έστω και αν ως σήμερα δεν έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας είναι η θετική αντιμετώπιση τόσο των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης στα βόρεια σύνορά της χώρας, που έχει οξυνθεί λόγω των μονομερών και παράνομων ενεργειών ορισμένων κρατών. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές να αποχωρήσουν, ενώ ευχαρίστησε τόσο τους κρατικούς υπαλλήλους όσο και όλους όσοι προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στο προσφυγικό.

Το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε στο προσφυγικό το έχουμε πετύχει“, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Έκκληση Τσίπρα: “Φύγετε από την Ειδομένη”

Παράλληλα, έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται για μέρες στην Ειδομένη, να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε «ασφαλή και ανθρώπινα κέντρα υποδοχής», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: «Θα καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που βρίσκεται στη χώρα μας και χρειάζεται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη»

«Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά απευθύνει έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται για μέρες εγκλωβισμένοι και περιμένουν την προοπτική να ανοίξουν τα σύνορα, να φύγουν από την Ειδομένη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε ασφαλή και ανθρώπινα κέντρα υποδοχής που η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χτίζει όλο αυτό το διάστημα. «Θα καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που βρίσκεται στη χώρα μας και χρειάζεται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Μια κρίση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας μονομερών ενεργειών, χωρών της βαλκανικής οδού που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους πέρα και έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και της διεθνούς νομιμότητας σε ότι αφορά πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και ασύλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ψάχνει τη “χρυσή τομή” για Μουζάλα – Καμμένο!

Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τον Γ. Μουζάλα σε αυτή την καθοριστική Σύνοδο, ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

Το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε αυτές τις μέρες τόσο τον Γιάννη Μουζάλα όσο κι εμένα ήταν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας που θα αντιμετωπίσουμε στην ώρα τους” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας!

Για να συνεχίσει: “Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν και τα καλά τους και τις δυσκολίες τους. Εγώ παραμένω σταθερός σε όσα έχω δηλώσει και θα τα συζητήσω όλα με τον Πάνο Καμμένο όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου επίσης βρίσκεται σε εθνική αποστολή. Θέλω να εξάρω την προσφορά και του Γιάννη Μουζάλα και του Πάνου Καμμένου. Χωρίς τη συνεισφορά του πρώτου δε θα είχαμε φτάσει σε τόσο καλό σημείο στο προσφυγικό και χωρίς τη συνεισφορά του δεύτερου δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το τέλειο σημείο στον σχεδιασμό που χρειάστηκε για την εγκατάσταση προσφύγων“.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε