Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές 2015 – Financial Times: Ο παππούς Μεϊμαράκης δυσκολεύει τον Τσίπρα

Πηγή Eurokinissi
Πηγή Eurokinissi

Ο Μεϊμαράκης φαίνεται περισσότερο σαν ένας καλοσυνάτος παππούς παρά σαν πολιτικός όμως αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος για τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου που μπορεί και να κριθούν στο σημερινό debate, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Μεϊμαράκης βγήκε «δύσκολος» για τον Τσίπρα

Δεν τον υπολόγιζαν αρχικά. Φαίνεται περισσότερο σαν ένας καλοσυνάτος παππούς παρά σαν πολιτικός. Όμως ο πρώην πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος για τον Αλέξη Τσίπρα σε μια προεκλογική διαμάχη που μετατράπηκε αναπάντεχα σε ντέρμπι.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη προκαλέσει κλυδωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει εκπλήξει θετικά τους ψηφοφόρους της ΝΔ πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η διαφορά των δυο κομμάτων είναι οριακή, με τη ΝΔ να βρίσκεται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,1 με 0,5 μονάδα.

Μια ακόμη έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 1 μονάδας, με τους αναποφάσιστους να παραμένουν στο 8%, ποσοστό επαρκές για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή είτε στον έναν είτε στον άλλον. Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δυο υποψηφίων σήμερα αναμένεται να είναι καθοριστικό.

Μια επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη θα επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία νωρίτερα από ότι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, μετά την διακυβέρνηση της χώρας την κρίσιμη περίοδο της κρίσης μεταξύ 2012 και 2015.

Επίσης, θα αλλάξει τις ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου ο κ. Τσίπρας έχει τεθεί στην εμπροσθοφυλακή μιας σειράς αριστερών κομμάτων που έχουν αυξήσει την επιρροή τους στην Ισπανία και άλλες χώρες, στον απόηχο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο 61χρονος συντηρητικός δικηγόρος από την Κρήτη ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του 1980, όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ηταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία για μικρό διάστημα τη δεκαετία του 1990.

«Είναι ένας στρατιώτης του κόμματος που κρατά τις ισορροπίες μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων της ΝΔ», τονίζει ο πολιτικός σχολιαστής Θάνος Βερεμής. «Όμως είναι επίσης και ένας έμπειρος πολιτικός ήπιων τόνων. Μπορεί να καταλάβει τον μέσο ψηφοφόρο».

Ο κ. Μεϊμαράκης λέει στους ψηφοφόρους ότι εάν επικρατήσει η ΝΔ, θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και με μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, να υλοποιηθεί το τρίτο πρόγραμμα και να επιχειρηθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα επαναφέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Εως το σαββατοκύριακο, επέμενε ότι ήταν έτοιμος να κάνει πέρα και να προσφέρει την πρωθυπουργία σε μια διακεκριμένη προσωπικότητα της Ελλάδας και όχι σε επαγγελματία πολιτικό.

Όμως στην ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί ενός μεγάλου συνασπισμού «υπό τη Νέα Δημοκρατία με τον Μεϊμαράκη πρωθυπουργό».

Πηγές στη Νέα Δημοκρατία τόνιζαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης, που θεωρούνταν «δευτεροκλασάτο» στέλεχος του κόμματος, έγινε αναπάντεχα «το καλύτερο όπλο μας εναντίον του Τσίπρα. Ο Βαγγέλης είναι άνετος και έχει χιούμορ αλλά είναι πραγματικά αποτελεσματικός».

Το μήνυμα συναίνεσης έχει απήχηση στους κουρασμένους ψηφοφόρους που έχουν κληθεί να ψηφίσουν τρεις φορές τους τελευταίους 16 μήνες σε ένα άκρως πολωμένο κλίμα. Όμως το μήνυμα αυτό απορρίπτεται από τον κ. Τσίπρα.

Το ντιμπέιτ της Δευτέρας, που θα θέσει τους δυο ηγέτες ενώπιον ενωπίω για πρώτη φορά, ίσως κρίνει το εάν ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να πετύχει μια νίκη που θα οδηγήσει τη ΝΔ στην εξουσία μετά από μόλις οκτώ μήνες στην αντιπολίτευση.

«Τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ δεν θεωρούνται αποφασιστικά, αλλά όποιος κριθεί ως νικητής θα κερδίσει δυναμική στο δρόμο προς την κάλπη που πιθανόν να είναι επαρκής για να κρίνει το αποτέλεσμα», δήλωσε στέλεχος εταιρίας δημοσκοπήσεων.

Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία των δυο πολιτικών προχωρά, η κριτική γίνεται πιο προσωπική.

«Ο Μεϊμαράκης εκπροσωπεί το σκληρό συντηρητικό λόμπι της διαφθοράς, των συμφερόντων και των σκανδάλων», τόνισε ο Τσίπρας μιλώντας σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους εξηγούσε γιατί αρνείται να εισέλθει σε συνασπισμό με ένα κόμμα που εκπροσωπεί την παλιά πολιτική ελίτ.

Ο επικεφαλής της ΝΔ δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ότι «ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός του 60ευρου – σε μια αναφορά στο ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών μετά τα capital controls που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο και έκανε δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων.

Τα στελέχη του κόμματος πιστώνουν την αναπάντεχη επιστροφή του κόμματος – που ήταν πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ κατά 15-20 μονάδες τον Ιούλιο- στις προσπάθειες του κ. Μεϊμαράκη να φέρει πίσω τους κεντρώους ψηφοφόρους που αποξενώθηκαν λόγω του προκατόχου του και πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε την ηγεσία της ΝΔ στον κ. Μεϊμαράκη τον Ιούλιο καθώς παραιτήθηκε μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα που αντιμετωπίστηκε σαν θρίαμβος της σκληρής στάσης του κ. Τσίπρα απέναντι στους πιστωτές της χώρας.

Εν μέσω πιέσεων από νεότερους πολιτικούς, τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ είχαν αποφασίσει ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα κρατούσε τη θέση για λίγους μήνες, έως ότου συνέλθει το συνέδριο του κόμματος για να εκλέξει νέο πρόεδρο – μια απόφαση που πλέον φαίνεται να ανατρέπεται ακόμη και εάν η ΝΔ χάσει τις εκλογές, σύμφωνα με πρώην υπουργό.

Ωστόσο, το αν η ΝΔ θα καταφέρει να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ μένει να το δούμε την Κυριακή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε όταν ήταν στην κυβέρνηση ότι έχει έλλειμμα ικανών ανθρώπων και ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών αλλά ίσως οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία», σχολιάζει ο κ. Βερεμής.

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε