Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2015: Τα πρώτα σενάρια για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση ήττας την Κυριακή – Οι φόβοι και ο ρόλος των 53

Εκλογές 2015: Τα πρώτα σενάρια για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση ήττας την Κυριακή – Οι φόβοι και ο ρόλος των 53

– Mία πιθανή ήττα φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποσυσπειρώσει περισσότερο τις δυνάμεις
– Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές φέρνουν ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ και τη ραγδαία συρρίκνωσή του
– Εν όψει και του συνεδρίου στο ενδεχόμενο ήττας θεωρούν πως θα υπάρξει γκρίνια για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά μέχρι εκεί
– Κρίσιμη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου που ο Τσίπρας έφερε

Με βάση τις δημοσκοπήσεις το σενάριο ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ούτε που θέλει να το σκέφτεται, καθώς εκτιμά ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να να αποσυσπειρώσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις του κόμματος, ιδίως μάλιστα αν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ και την ραγδαία συρρίκνωση του, εξαιτίας όχι μόνο του μνημονίου, αλλά της συνεργασίας του με τη ΝΔ καθώς “θόλωσε” ή ακόμη “έσβησε” την ιδεολογικοπολιτική “γραμμή” που το χώριζε από τη ΝΔ.

Στο ερώτημα αν τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ τα χαμόγελα περισσεύουν και συνοδεύονται από την κατηγορηματική άποψη και θέση που λέει ότι δεν υπάρχει κανείς που θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ότι μπορεί αν υπάρξει εσωστρέφεια καθώς το κόμμα θα πηγαίνει και προς το Συνέδριο ανασυγκρότησης του θεωρείται δεδομένο μετά μάλιστα και την διάσπαση και τη δημιουργία της ΛΑΕ, ωστόσο η κυριαρχία Τσίπρα στο κόμμα και στον ευρύτερο χώρος της κεντρο-αριστεράς θεωρείται αδιαμφισβήτητη.

Στη περίπτωση ήττας όλα δείχνουν με βάση και τις τελευταίες προεκλογικές παρεμβάσεις ότι ο κ. Τσίπρας θα προτιμήσει το θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας κριτική εντός του διαμορφωμένου πλαισίου σύμφωνα δηλαδή το 3ο μνημόνιο.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας την τελική στάση του ιδίου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες ψηφοφορίες επί των εφαρμοστικών νόμων.

Και αυτό γιατί μπορεί η”Αριστερή Πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη να αποχώρησε από το κόμμα, ωστόσο μια νέα”εσωκομματική αντιπολίτευση” γεννήθηκε με την κωδική ονομασία “53+”στην οποία ανήκουν μια σειρά κορυφαίων στελεχών όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Τάσος Κορωνάκης, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, η Ράνια Σβίγγου κ.α., οι οποίοι αναμένεται να τηρήσουν σκληρή στάση ανεξαρτήτως μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή δεν είναι στην κυβέρνηση, σε ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό κ.α.

Μάλιστα ορισμένα στελέχη της συγκεκριμένης συνιστώσας, η οποία βρίσκεται σε μια διαρκή συνεδρίαση, έχουν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως πρέπει να χάσει και να κάτσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να του δοθεί χρόνος να επεξεργαστεί και να “χωνέψει” ιδεολογικοπολιτκά αυτό που έχει συμβεί μέσα σε 7-8 μήνες.

Με άλλα λόγια για τον κ. Τσίπρα δύο πόρτες έχει η “επόμενη μέρα”: ή πρώτος και πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς την ΝΔ ή δεύτερος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Και το εννοεί” λένε στενοί συνεργάτες του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε