Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Η πρώτη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2019: Η πρώτη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία InTime News

Συνεδριάζει στις 14:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.
Θα γίνει αποτίμηση της αιτίας που οδήγησε στη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.
Θα εξεταστούν και τα πρώτα ονόματα που θα μπουν στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Κάτω από το… χαλί η εσωστρέφεια, προέχει η εθνική κάλπη.

Σε δυο… μέτωπα παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις τρεις μέρες μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές αλλά και λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Από τη μια, το κυβερνών κόμμα ψάχνει τις αιτίες που οδήγησαν στη διαφορά των 9 και πλέον μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη καλείται να μαζέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα κομμάτια του αφού μπροστά του, σε σχεδόν έναν μήνα, υπάρχουν οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Εκεί όπου θα γίνει η πρώτη, ουσιαστική (μετά από τις συσκέψεις το βράδυ των εκλογών) και επίσημη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ενός αποτελέσματος που κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε.

Εκτός όμως από την αποτίμηση του αποτελέσματος θα γίνει και η πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μπουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αποκλείεται να φέρει ανακατατάξεις. Όλα αυτά όμως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, αφού ακόμη στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί το… σοκ από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Η εσωστρέφεια στο κυβερνών κόμμα είναι δεδομένη αλλά χρόνος πολύς δεν υπάρχει από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γνωστοποίησε ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στις 7 Ιουλίου, δυο μέρες μετά την τέταρτη επέτειο του δημοψηφίσματος του ’15.

Ψάχνουν και ψάχνονται

Με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης) να έχουν εκφράσει δημόσια τις εκτιμήσεις τους για τις αιτίες της ήττας του κόμματος στις εκλογές, στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να πιάσουν το… νήμα από την αρχή και να καταλάβουν γιατί το προεκλογικό αφήγημα δεν πέρασε στους πολίτες.

Οι διαφορετικές απόψεις θα συζητηθούν μέσα στα κομματικά όργανα, αφού ο χρόνος πιέζει και το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να καταλήξει άμεσα στο τι έφταιξε για την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές ώστε να επανακαθορίσει την τακτική του.

Όλα τα στελέχη ωστόσο εμφανίζονται αποφασισμένα να μην αφήσουν τις διαφορετικές απόψεις να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των πολιτών καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή ένα τέτοιο θέμα θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λάθος μονοπάτι παραμονές των εθνικών εκλογών.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι στις πρώτες συζητήσεις που έκαναν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό αναλώθηκαν στο εάν τελικά ήταν σωστό ή λάθος να μην γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα θετικά μέτρα που έφεραν και ψήφισαν το προηγούμενο διάστημα καθώς ένα πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι πολίτες τα αντιμετώπισαν ως προεκλογικές παροχές και όχι ως μόνιμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις