Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Ο Μητσοτάκης, το δίλημμα των εκλογών και τα πρώτα νομοσχέδια

Εκλογές 2019 – Ο Μητσοτάκης, το δίλημμα των εκλογών και τα πρώτα νομοσχέδια
Φωτογραφία InTime News

Νέες περιπέτειες για τη χώρα με άγνωστη κατάληξη ή θα προχωρήσει μπροστά, με αλήθεια και ανάπτυξη; Αυτό είναι το δίλημμα που βάζει πλέον εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου η ΝΔ, όπως το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε παράλληλα ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία, επισημαίνοντας με νόημα πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, καθώς «είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της ΝΔ για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο brand «Μακεδονία», το οποίο δεσμεύεται να στηρίξει και ν’ αναδείξει η κυβέρνησή του ως αντίβαρο στη συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρθηκε στο σχέδιο για τους «Δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου», οι οποίοι συνοψίζονται από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας, της Πέλλας και της Αμφίπολης.

Για μία ακόμη φορά, εξάλλου, αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες της πολιτικής της ΝΔ για ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον: μείωση φόρων και κίνητρα για την επένδυση νέων κεφαλαίων, απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ένα κράτος-αρωγός στην ανάπτυξη και αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Τόνισε, ωστόσο, με νόημα ότι οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές δεν θα έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στο κράτους και – κυρίως – τους εργαζομένους τους.

Ιδιαίτερα ως προς το τελευταίο και ξορκίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα… φαντάσματα του επταημέρου και την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως, ενώ οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους που συμβάλλουν στην πρόοδό τους.

Το νομοσχέδιο με τις μειώσεις φόρων και τα κίνητρα για επενδύσεις θα είναι, άλλωστε, ένα από τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει και για συμβολικούς λόγους άμεσα προς ψήφιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως έχει αποκαλύψει στη συνέντευξή του στο newsit.gr την παραμονή των ευρωεκλογών ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας το έτερο νομοσχέδιο είναι αυτό για τη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης και των οργάνων της.

Κατά πληροφορίες, στα δύο αυτά νομοσχέδια άμεσης προτεραιότητας θα προστεθεί άλλο ένα: αυτό που θα λύνει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την απλή αναλογική στους δήμους όλης της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρεβλώσεις θα ξεπεραστούν με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις