Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – ΣΥΡΙΖΑ: Από την ψυχρολουσία στην… ανακούφιση

Εκλογές 2019 – ΣΥΡΙΖΑ: Από την ψυχρολουσία στην… ανακούφιση

Ανακούφιση. Αυτή είναι η λέξη που κυριάρχησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου μετά την τελική διόρθωση που έγινε στα exit poll, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να φτάνει σχεδόν στο 32% και η ΝΔ να μην γράφει μπροστά αποτέλεσμα που έφερε τον αριθμό τέσσερα. Πρόβλεψη που τελικά επιβεβαιώθηκε όταν βγήκαν τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή μέρα ξεκίνησε δύσκολα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αφού αρκετά νωρίς υπήρξαν διαρροές ότι η διάφορα ανάμεσα στα δυο κόμματα είχε φτάσει τις 17 μονάδες. Αργότερα έγινε 16 μονάδες με την ΝΔ να λέγεται ότι έχει φτάσει στο 44% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28%.

Νωρίς το απόγευμα στην Κουμουνδούρου έφτασε η πληροφορία ότι η διαφορά θα έκλεινε στις 12 μονάδες. Δηλαδή 40% η ΝΔ και 28% ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία να πούμε ότι μόνο κάποιες πληροφορίες που προέρχονταν από το ΚΚΕ έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 31% και στη ΝΔ 39%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αποφασίστηκε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll θα έπρεπε να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση όπως και τελικά έγινε.

Όσο περνούσε όμως το βράδυ και το αποτέλεσμα διορθωνόταν αυξάνοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας τον στο 31,5% τα χαμόγελα επέστρεψαν στο Μαξίμου αλλά και την Κουμουνδούρου.

Και αυτό γιατί στην πρώτη ανάλυση που έκαναν είδαν ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα καθώς τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 35,5% και τώρα έχανε με 31,5%. Δηλαδή στην πραγματικότητα έχανε 4 μονάδες μετά από ένα μνημόνιο, την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και την συμφωνία των Πρεσπών.

Click4more: Τσίπρας από το Ζάππειο: Αξύριστος και καταβεβλημένος, αλλά αποφασισμένος να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση

Όπως έλεγαν μάλιστα στελέχη της Κουμουνδούρου με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως ένας από τους δυο ισχυρούς πόλους της χώρας. Με βάση μάλιστα τα ποσοστά που πήρε το ΚΙΝΑΛ, οι ίδιοι άνθρωποι, έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς στην χώρα. Επεσήμαιναν μάλιστα ότι κατάφερε να μεγαλώσει μέσα στην κρίση και να κρατήσει τις δυνάμεις του ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης.

Ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε στις λαϊκές γειτονιές και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ οι ίδιοι άνθρωποι σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πανελλαδικά ένα 4% εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ένα ποσοστό από αυτό που έχασε η Χρυσή Αυγή αφομοιώθηκε στην ΝΔ.

Φυσικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κάνει εκτίμηση του αποτελέσματος ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, η οποία  θα αποφασίσει πότε θα γίνει το συνέδριο του κόμματος. Ένα συνέδριο που αναμένεται να φέρει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα με αναφορές και δεσμούς με την κοινωνία. Αυτό άλλωστε είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση του αποδεχόμενος το αποτέλεσμα.

Click4more: Έτσι θα είναι η νέα Βουλή! Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται σε όλη την Ελλάδα!

«Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά την μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις