Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Τα σενάρια για τις κάλπες και οι «χρυσές εφεδρείες» του Τσίπρα

Εκλογές 2019: Τα σενάρια για τις κάλπες και οι «χρυσές εφεδρείες» του Τσίπρα

Την απέλπιδα προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και αναταραχής στην κοινωνία – με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει- βλέπουν πίσω από τις αλλεπάλληλες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλιώς περίμεναν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και αλλιώς φαίνεται ότι έρχονται τα πράγματα. Επισημαίνουν δε ότι η ΝΔ είχε ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών μιλώντας για διψήφια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, που τώρα προσπαθεί να το μαζέψει αλλά δεν μπορεί.

Έτσι καθημερινά πλέον –λένε κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες της Κουμουνδούρου – διοχετεύονται σενάρια για εκλογές τον Μάιο, τον Ιούνιο ακόμα και τον Ιούλιο, μέσα δηλαδή στα μπάνια του λαού. Από την άλλη, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι μια διαχειρίσιμη διαφορά στις ευρωεκλογές θα φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία της ΝΔ ενώ θα της αφαιρέσει το βασικό αφήγημα ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αποδρομή.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να «διασκεδάζει» με την όλη κατάσταση αφού από την μια επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και από την άλλη μιλάει σε ενεστώτα χρόνο γι’ αυτούς που προσπαθούν να τον πείσουν να κάνει εκλογές την άνοιξη. “Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει’ να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, (σ.σ. με τις ευρωεκλογές) αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό” είπε στην προχθεσινή εκδήλωση που έκανε ο Στέλιος Κούλογλου για την νεολαία και την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε παρελθόντα χρόνο, αν και θα μπορούσε, βάζοντας και πάλι φωτιά στα… τόπια της ΝΔ η οποία εμφανίστηκε και χθες μέσω διαρροών να ζητά πρόωρες εκλογές εάν εκλεγεί στην ευρωβουλή η Έλενα Κουντουρά ή ο Σπύρος Δανέλλης.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες έλεγαν ωστόσο ότι βάσει του κανονισμού της Βουλής, ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κλείσει την Βουλή όποτε θέλει – ο Κ. Καραμανλής την είχε κλείσει την 1η Μαΐου του 2009 – και να ορίσει τα τρία θερινά τμήματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Μέσα την περίοδο αυτή δεν μπορεί να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής ή να γίνει οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια, όπως για παράδειγμα πρόταση μομφής από την ΝΔ. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί, εάν επιθυμεί, να ζητήσει σύγκληση της ολομέλειας.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν παραιτηθούν οι δυο βουλευτές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει τη λήξη των θερινών τμημάτων προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις καθώς ο πρωθυπουργός μετά τις 15 Αυγούστου θα μπορεί να ανακοινώσει την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Παράλληλα ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ήδη η κυβέρνηση διαθέτει 152 βουλευτές με την συμμετοχή του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο προοδευτικό μέτωπο ενώ την συγκεκριμένη στιγμή υπάρχουν και άλλοι βουλευτές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν τις «χρυσές εφεδρείες».

Έτσι λοιπόν, επιμένουν οι ίδιοι άνθρωποι, κατ’ αρχήν η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει χάνοντας την δεδηλωμένη και δεύτερον ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τον χρόνο των εκλογών με βάση την εικόνα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Άλλωστε, όπως λένε, εάν δεν προχωρήσουν κάποια βασικά θέματα όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων για την πρώτη κατοικία, χωρίς μάλιστα να εξαιρεθούν οι μικροί επιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους και δεν ψηφιστούν οι 120 δόσεις ώστε να υπάρξει ανακούφιση στην κοινωνία, τότε πολύ δύσκολα θα στηθούν κάλπες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις