Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Fake news η συνάντηση με τον Βαρουφάκη

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Fake news η συνάντηση με τον Βαρουφάκη

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης ενόψει των εκλογών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για μια ακόμα φορά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε την πληροφορία ότι συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη αναζωπυρώνοντας σενάρια για συνεργασία μετά τις εκλογές, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «τακτικές Τραμπ» και fake news, και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη-Βαρουφάκη». Ξεκαθάρισε ότι «Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά».

Σε μεγάλο πανικό ο Μητσοτάκης

Όσον αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι είναι «Σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιες κατηγορίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την Αριστερά. Για να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης απανωτές τροπολογίες για το κόμμα Κασιδιάρη δείχνει ότι κάτι δεν έκανε καλά. Πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, όχι για να κάνουν προεκλογική καμπάνια. Τρία χρόνια κάνει καμπάνια ο Κασιδιάρης από τη φυλακή. Με μια απλή προσθήκη σε τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε ο Κασιδιάρης να κατέβει. Το να ορίσεις τους δικαστές και τον Άρειο Πάγο να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής είναι αυτό που μας οδηγεί σε μία περιπέτεια. Αυτή η περιπέτεια έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη και την ακροδεξιά. Θεωρούμε προβληματική την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε.

«Βλέπω μια μεγάλη αναταραχή στη δεξιά πολυκατοικία που δεν είναι φυσιολογική. Βλέπω μια κινητικότητα που δεν είναι φυσιολογική», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και θέλουν να διεμβολίσουν ό,τι βρίσκεται στα δεξιά του. Αισθάνονται ένα μεγάλο ανταγωνισμό με κόμματα στα δεξιά του,, που δεν είναι φυσιολογικός. Θεωρώ ότι είναι μια στρατηγική λανθασμένη που δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 5 δις

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κοστίζει 5,5 δις. Τα περί χρεωκοπίας τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια. Τότε έλεγε ότι υπέγραφε ο Τσίπρας 4ο μνημόνιο. Οι τράπεζες διασώθηκαν γιατί έκανα μια επιλογή που ήταν προς όφελος του ελληνικού λαού. Πήγαμε σε εκλογές το 2015 τον Σεπτέμβριο και ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Κριθήκαμε γι’ αυτά το 2019. Έχουμε τέσσερα χρόνια Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το γεγονός ότι η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Αυτό που ζει η μεσαία τάξη δεν είναι αυτό που προσδοκούσε από τον κ. Μητσοτάκη».

Χαρακτήρισε Τραμπισμό την αμφοσβήτηση Μητσοτάκη στα στοιχεία του ΟΟΣΑ και επανέλαβε ότι «Αμέσως μετά τις εκλογές με κυβέρνηση Τσίπρα θα έχουμε μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ».

Εθνικά θέματα

«Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί κάποια στιγμή στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά. Είναι πρωτοφανές τα 15 δις ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα και ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Με εξαίρεση το στρατιωτικό κέντρο Καλαμάτας και την τελευταία παρτίδα των Rafale, τα επιπλέον 6 από τα 18, όλα τα άλλα τα ψηφίσαμε και θα τηρήσουμε τις συμβάσεις. Θα διεκδικήσουμε από τους Γάλλους εταίρους μας να υπάρξει η δυνατότητα ένα σημαντικό μέρος των project αυτών να γίνουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Δεν σώνεσαι με φράχτες

«Θεωρώ ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι περίπλοκο ζήτημα, Δεν σώνεσαι με φράχτες. Αν οι επιχειρησιακοί γνώστες κρίνουν ότι πρέπει να επεκταθεί δεν θα είχαμε αντίρρηση. Πρέπει, όμως, να πάρουν όλοι ευθύνη στην Ευρώπη. Αν δεν λυθεί η κρίσιμη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης. Φοβούμαι ότι η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα δώσει τη δυνατότητα μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα στην ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα – κυρίως τους Αμερικανούς – στον και την Τουρκία. Εκεί η Ελλάδα πρέπει να θέσει τη δική της θετική ατζέντα με τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να συνδεθεί η τελωνειακή ένωση με δέσμευση της Τουρκίας για Χάγη για τη διαφορά μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Όσον αφορά στις συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Έχω την πεποίθηση το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα. Αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ θα μπορεί με βάση τους αριθμούς, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί με βάση τα όσα έχουν συμβεί και με βάση τα προγράμματα. Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει στη βάση των προσώπων, αλλά στη βάση των προγραμμάτων. Αύριο θα καταθέσουμε ένα συμβόλαιο αλλαγής. 11 σημαντικές δεσμεύσεις για να ανοίξει η συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση μετά τις εκλογές. Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα έχουμε μια ευθύνη να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητα και μακράς πνοής. Την αλλαγή τη θέλει η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα. Το κρίσιμο είναι ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στην κάλπη. Αν θέλουμε αλλαγή σημαίνει ότι αυτός που θα είναι πρώτος θα θέλει την αλλαγή».

Τέλος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «Δεν θα βάλουμε στο τραπέζι το θέμα του νομίσματος», ενώ όσον αφορά στην σύνθεση της κυβέρνησής του αν πάρει την ψήφο των πολιτών είπε: «Έχετε δει πολλά καινούρια πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης. Υπάρχει μια συστηματική αδυναμία των δημοσκοπήσεων να εκτιμήσουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε όλη την συνέντευξη

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις