Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Τι σημαίνει η «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Τι σημαίνει η «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα των εκλογών άνοιξε την Τετάρτη (17.5.2023) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διευκρινίζοντας και τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε ότι στοχεύει σε μία κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής “ανέφερε ότι αυτή μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Δηλαδή, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ“.

Αναφερόμενος μάλιστα στις ενστάσεις και προϋποθέσεις που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρατήρησε πως “αν συμφωνούσαμε σε όλα δεν θα ήμασταν διαφορετικά κόμματα”, παραπέμποντας μάλιστα στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που θα έχουν οι δεύτερες εκλογές, ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, ο οποίος είθισται να συνθλίβει τα μικρότερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα, ο ίδιος θα πάρει την διερευνητική εντολή, αλλά απλώς για να συνομιλήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, αφού “δεν θα υπάρχουν οι αριθμητικοί όροι για κυβέρνηση”.

Επιχειρώντας μάλιστα να πιέσει ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “εάν όντως θέλει την κάθαρση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, διότι η κάθαρση δεν θα μπορεί να γίνει με κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Για άλλη μία φορά, έκοψε κάθε περιθώριο συζήτησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη – “αυτοεξαιρέθηκε, επανέφερε θέματα με το νόμισμα που έχουν λήξει από το 2015, όταν τα έθεσαν οι αντίπαλοι της χώρας που μας ήθελαν εκτός ευρώ”. Άφησε μάλιστα εκ νέου υπονοούμενο περί “συνεννόησης” του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να στραφεί σ’αυτό το θέμα η προεκλογική αντιπαράθεση, λέγοντας “αν ήμουν ο κ. Μητσοτάκης θα του είχα στείλει ανθοδέσμη”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν “θα επιδιώξει νέες εκλογές εάν την Κυριακή η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα”.

“Αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο λόγο στη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Δεν έχω πειστεί ότι θα πάει σε νέες εκλογές. Δεν θα διακινδυνεύσει δεύτερη κάλπη διότι έχει εξαντλήσει τις δεξαμενές του”, είπε. Κατά τη γνώμη του, δε, ο σημερινός πρωθυπουργός “θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση με το κόμμα του κ. Βελόπουλου και αν, πάλι, του λείπουν βουλευτές θα τους αναζητήσει σε άλλα κόμματα”.

Στην παρατήρηση ότι οι δεύτερες εκλογές, με το ενισχυμένο σύστημα, θα δώσουν μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και, άρα, ο κ. Μητσοτάκης θα τις προτιμήσει, απάντησε: “έχει λογική να διεκδικήσει το μπόνους αλλά θα έχει τον κίνδυνο της ανατροπής του αποτελέσματος”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις