Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα διακυβέρνησης – Οι 11 δεσμεύσεις και το ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα διακυβέρνησης – Οι 11 δεσμεύσεις και το ΠΑΣΟΚ

Τα χαρτιά του για την προοδευτική διακυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος του για όλα τα θέματα – οικονομία, ακρίβεια, παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική, δικαιοσύνη κλπ – προκειμένου να αποτελέσει την βάση συζήτησης με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Θα καταθέσω δημόσια, ανοιχτά, στον ελληνικό λαό, στους δημοκρατικούς πολίτες, στους προοδευτικούς πολίτες και στα κόμματα, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αυτό που εμείς ονομάζουμε “Συμβόλαιο Αλλαγής”» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «δηλαδή τις 11 σημαντικές δεσμεύσεις στις οποίες θα καλέσουμε να ανοίξει συζήτηση μετά τις εκλογές για την προγραμματική σύγκληση και πάνω εκεί να δούμε: Θέλουμε ένα ΕΣΥ το οποίο θα είναι ισχυρό; Το οποίο θα είναι ανοιχτό στον κόσμο».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματος του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι:

-Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ. Κοστίζει 5,5 δισ.

-Τα περί χρεωκοπίας τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια. Τότε έλεγε ότι υπέγραφε ο Τσίπρας 4ο μνημόνιο.

-Οι τράπεζες διασώθηκαν γιατί έκανα μια επιλογή που ήταν προς όφελος του ελληνικού λαού.

-Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Αυτό που ζει η μεσαία τάξη δεν είναι αυτό που προσδοκούσε από τον κ. Μητσοτάκη.

-Για φόρους: ο μέσος όρος της ετήσιας επιβάρυνσης είναι 2,8 παραπάνω λόγω έμμεσων φόρων.

-Τραμπική στάση όταν ο πρωθυπουργός αμφισβητεί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

-Αμέσως μετά τις εκλογές με κυβέρνηση Τσίπρα θα έχουμε μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ.

-Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια όμως είναι ελληνική στον τομέα της ενέργειας.

-Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε επί Μητσοτάκη.

-Η πραγματική οικονομία στενάζει εξαιτίας της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Το θέμα του κατώτατου μισθού δεν είναι θέμα ταμπού για την ελληνική οικονομία.

-Θέλουμε έναν δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Η μέση μεσαία επιχείρηση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δανειστεί και τα δάνεια του ταμείου ανάπτυξης δίνονται σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο.

-Το δημόσιο έχει ποσοστό στην εθνική τράπεζα που μπορεί να ορίσει το μάνατζμεντ προκειμένου να ανοίξουν οι κάνουλες. Θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

-Το δημόσιο μπορεί να ανακτήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι «κατά πάσα βεβαιότητα η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε στη λογική της χαλαρής ψήφου» είπε.

Ακόμα κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για fake news αναφερόμενος στην υποτιθέμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την οποία διέψευσαν και οι δύο πλευρές.

«Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις