Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα

Η κυβερνητική άρνηση να συνομιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ερμηνεύθηκε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αδυναμία του πρωθυπουργού να βρεθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και να κάνει ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του, ανέφερε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Καταλαβαίνω να θέλει να κρυφτεί από εμένα, να κρύβεται όμως και από δημοσιογράφους, να επιλέγει ο ίδιος ποια παρουσιάστρια θα τον πάρει συνέντευξη μήπως τον ρωτήσουν τίποτα έξω από τα σκονάκια; Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό με τόσο χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αν του βγάλουν δυο-τρεις δημοσκοπήσεις με 15 μονάδες μπροστά, γιατί με τις 5-6 αγχώνεται». 

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αυτό που από χθες είχαμε προβλέψει. Ότι ο κ. Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά, το βάζει στα πόδια από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, που λέει συνεχώς ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες, όμως, έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι «τη χώρα, διεθνώς, την έχει πλήξει πολλαπλώς η κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων και της καταρράκωσης του κράτους δικαίου. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά τα δεκάδες δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Αν ο κ. Σκέρτσος είναι περήφανος γι’ αυτά είναι, δικαίωμά του, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται ντροπή». 

Προσθέτουν μάλιστα ότι «όσο για τις δηλώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι “εθνική, δημοκρατική και ηθική εξαίρεση”, σε εκπρόσωπο ενός “Τραμπ” παραπέμπουν, και όχι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης». 

Επισημαίνουν μάλιστα ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιλέγουν την λύση του ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που στην πραγματικότητα θα είναι μία ιδιαίτερα κουραστική διαδικασία δεδομένου ότι θα έχουμε έξι παράλληλους μονολόγους.

Στην διακομματική επιτροπή πάντως αναμένεται να γίνει η πρώτη μάχη ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί μία διαδικασία η οποία θα κάνει την συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ελκυστική στο ευρύτερο κοινό.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να επιμένει στην άποψή του ότι θα πρέπει να δίνονται στην δημοσιότητα τα πρωτογενή και αστάθμητα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Μάλιστα, απαντώντας στον ΣΕΔΕΑ, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου τόνισε ότι «χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για τη μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο.

Αλήθεια, όμως, σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου;

Ειδικά, όταν κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις