Πολιτική

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Δεν εγκαταλείπω τη μάχη, είμαι εδώ – Ρίχνει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την συντριβή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείο του κόμματος, αναφέρθηκε στην συντριβή στις εκλογές και τόνισε πως «δεν εγκαταλείπω τη μάχη, είμαι εδώ»!

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ και στον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι «προοδευτικές δυνάμεις είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «πανηγύριζαν περισσότερα από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών ».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:  «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα.

Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να αποτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη με το κόμμα να ρίχνει ευθύνες για την συντριβή σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση, έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων, ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών αλλά και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό, κατά τις ίδιες πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ρένα Δούρου στη Βουλή: Σφοδρά πυρά για Ρούμπιο, Κάθετο Διάδρομο και «ΙΧ εξωτερική πολιτική»
Για υποχωρητικότητα απέναντι στην Ουάσινγκτον και αδιαφάνεια στις ενεργειακές συμφωνίες κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ρένα Δούρου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κυρώσεις συμφωνιών του ΥΠΕΘΑ
Η Ρένα Δούρου 9
Σπηλιωτόπουλος: Ο Σαμαράς εκφράζει την «ψυχή της παράταξης» – Τι είπε για ενδεχόμενο νέο κόμμα
Εκτίμησε ότι μια νέα πολιτική κίνηση υπό τον Σαμαρά θα μπορούσε να απευθυνθεί τόσο στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ όσο και σε ψηφοφόρους που σήμερα κινούνται δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος
Άρης Σπηλιωτόπουλος
31
Κώστας Καραμανλής: Η Ελλάδα χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική – Αιχμές για δύο μέτρα και δυο σταθμά της Δύσης για Τουρκία και Κύπρο
Τόνισε ότι το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις, «απαλλαγμένη από τις άκαμπτες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος»
Κώστας Καραμανλής
Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα - Τα μηνύματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια - Η πολυαναμενόμενη ομιλία στην Πνύκα και το ραντεβού με Μητσοτάκη
Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς της Φλόριντα - «Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος μας»
Θεοχάρης, Ρούμπιο και Γεραπετρίτης
272