Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάνω από 80.000 ψηφοφόροι στις κάλπες – Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάνω από 80.000 ψηφοφόροι στις κάλπες – Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Τεράστια είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο του κινήματος. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΔΕΚΑΠ μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 89.000 πολίτες με ρυθμό περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό.

Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί. Τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα. Στην Αμερική η ψηφοφορία δεν έχει αρχίσει ακόμα. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, αν χρειαστεί, θα δοθεί παράταση.

Τα «816 από τα 819 Εκλογικά Τμήματα στην Ελλάδα (ποσοστό 99,6%) έχουν ανοίξει και λειτουργούν και η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά», ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, (ΕΔΕΚΑΠ).

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης ψήφισε λίγο μετά τις 8:30 ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Δήλωσε, αμέσως μετά, πώς «ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε τη δημοκρατικής παράταξη μπροστά. Είναι ώρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά να πάει η Ελλάδα μας ψηλά». Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε πως στόχος είναι «να ξεπεράσουμε τους 212.000 πολίτες που ψήφισαν το 2017» και τόνισε ότι απαιτείται δύναμη, σεμνότητα και ενότητα.

Λίγη ώρα αργότερα ψήφισε στο δεύτερο κτήριο του Δημαρχείου της Αθήνας, στην οδό Λιοσίων στο Μεταξουργείο, ο Παύλος Χρηστίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τη μικρή του κόρη. «Είναι μια καινούργια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μία ημέρα στην οποία ο ήλιος λάμπει. Μια ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά γιατί χωρίς αυτή δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

Από το Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ξεκάθαρη εντολή τονίζοντας πως «καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας, η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, συνέπειας, ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο παλιό δημαρχείο του Ταύρου και δήλωσε ότι «είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα. Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο».

Στις δηλώσεις του ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο φτιάξαμε αυτόν τον καιρό». Επίσης αναφέρθηκε στην υψηλή προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς και για την «πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε».

Παράλληλα στέλνοντας μήνυμα στους ψηφοφόρους είπε: «Θέλω να πω σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που μας ακούν σήμερα: Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η αλλαγή είσαι εσύ!»

“Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει γύρω στις 11.30 έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη.

“Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία σμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία.

Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα”, δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Πότε κλείνουν οι κάλπες

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής (05.12.2021) και αν κανείς από τους έξι υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή (12.12.2021).Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους έξι υποψηφίους, βάζοντας μόνο έναν σταυρό στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Ο χειριστής του tablet στο εκλογικό κέντρο, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

-Αστυνομική ταυτότητα
-Διαβατήριο
-Δίπλωμα οδήγησης.

Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Για τους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

3 ευρώ από κάθε ψηφοφόρο

Όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο στις 5 Δεκεμβρίου 2021) για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικής διαδικασίας, το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι το έντυπο της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις