Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές πριν… τελειώσουν τα «μπάνια του λαού»; Το σενάριο του Σεπτεμβρίου και η ΔΕΘ

Εμπάργκο ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ

Η κυρίαρχη αίσθηση που απορρέει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει το παν για να εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία κι οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο.

Ειπώθηκε, άλλωστε, πως οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Όπως ακριβώς λέει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προετοιμάζει κι εκείνος τα στελέχη της ΝΔ για το ενδεχόμενο οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν πράγματι στο τέλος της τετραετίας και γι’ αυτό δίνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.

Ανάμεσα λοιπόν στα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες είναι και αυτό της διεξαγωγής των εκλογών το Σεπτέμβριο κι όχι τον Οκτώβριο, όπως είχε πει αρχικά ο πρωθυπουργός, καθώς η μικρή παράταση της θητείας της κυβέρνησης αφορά μόνο σε σοβαρό εθνικό ζήτημα. Στις 20 Σεπτεμβρίου, άλλωστε, ολοκληρώνεται ημερολογιακά ο τετραετής κύκλος της σημερινής κυβέρνησης – ημέρα Παρασκευή, οπότε λογικά σ’ αυτή την περίπτωση οι κάλπες θα στηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Πόσο πιθανό, όμως, είναι τελικώς οι εκλογές να γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 8 του μήνα; Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι αρκετά πιθανό, αν πράγματι ευοδωθεί το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας. Μοναδικό εμπόδιο προς τούτο ενδέχεται να είναι η έναρξη της ΔΕΘ, η οποία είναι προγραμματισμένη μία μέρα νωρίτερα (7/9).

Το πολιτικό σκεπτικό, ωστόσο, της πρότασης αυτής φαίνεται πως ταιριάζει… γάντι στο σκεπτικό Τσίπρα και τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην προεκλογική περίοδο, κυρίως εάν τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είναι αρνητικά για το κυβερνών κόμμα, όπως προμηνύουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις. Το σκεπτικό αυτό λοιπόν ορίζει ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν το Δεκαπενταύγουστο και η προεκλογική εκστρατεία – που θα είναι ούτως ή άλλως εξπρές – στην πράξη θα είναι «βουβή».

Ο λόγος γι’ αυτό είναι η χρονική σύμπτωσή της με το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, το οποίο παραδοσιακά είναι διάστημα διακοπών ή, έστω, θερινής ραστώνης για τους περισσότερους Έλληνες. Είναι το διάστημα για τα τελευταία… «μπάνια του λαού», δηλαδή, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για την πολιτική αντιπαράθεση να είναι εξαιρετικά μειωμένο έως ανύπαρκτο. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρητικά ευνοεί τον «παίκτη» που δείχνει να οδηγείται σε ήττα στις εκλογές – ήτοι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεαλιστικά, πάντως, οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές το Σεπτέμβριο φαντάζουν στις 22 ή στις 29, ενώ τις λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η πρωτομηνιά, η οποία ταιριάζει μεν το σενάριο και το σχεδιασμό που αναλύθηκε παραπάνω, ωστόσο η προκήρυξη των εκλογών σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει πριν το Δεκαπενταύγουστο – πράγμα που δεν συνέβη ούτε καν το 2015.

Εάν λοιπόν λυθούν τα ζητήματα με τη ΔΕΘ κι ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να παίξει το χαρτί του αιφνιδιασμού και της προεκλογικής περιόδου-εξπρές, εκμεταλλευόμενος τα «μπάνια του λαού» και τη θερινή ραστώνη, η 8η Σεπτεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία στο εκλογικό καλεντάρι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις