Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εκλογικός νόμος: Κατατέθηκε στην Βουλή

Εκλογικός νόμος: Κατατέθηκε στην Βουλή

Κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο του νέου εκλογικού νόμου και την ερχόμενη Τετάρτη θα εισαχθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για επεξεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του (4η συνεδρίαση) έως την ερχόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Με το «στοίχημα» από την πλευρά της κυβέρνησης οι διατάξεις του νομοσχεδίου να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους , ώστε αυτός να ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται κλιμακωτό μπόνους έως και 50 εδρών για το πρώτο κόμμα το οποίο θα κατανέμεται κλιμακωτά, ανάλογα του ποσοστού που θα έχει λάβει στις εκλογές.
Ουσιαστικά όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που έχει αποσπάσει κατά τις εθνικές εκλογές το πρώτο κόμμα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μπόνους των εδρών.
Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, προβλέπει ότι για να ανοίξει το «μπόνους» για το πρώτο κόμμα, αυτό θα πρέπει να έχει καταλάβει ποσοστό 25%. Εάν δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει αυτό το ποσοστό, τότε δεν θα υπάρχει κανένα μπόνους.

Με ποσοστό 25%, το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει αυτομάτως +20 έδρες. Από το 25% και πάνω, για κάθε 0,5% ποσοστό επιπλέον, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους έναν ακόμα βουλευτή.

Με βάση αυτό τον προοδευτικό υπολογισμό, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να φτάσει στην «οροφή» του μπόνους των + 50 επιπλέον εδρών. Ουσιαστικά ο «πήχης» εξάντλησης όλου του μπόνους για το πρώτο κόμμα θα είναι εφικτή μόνο εάν αυτό συγκεντρώσει ποσοστό 40% και άνω.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/eklogikosnomos.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/eklogikosnomos1.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/eklogikosnomos2.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/eklogikosnomos3.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/eklogikosnomos4.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/eklogikosnomos5.pdf”]

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις