Πολιτική

Έλληνας αξιωματούχος μέσα στις διαπραγματεύσεις: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με σημαντική εξέλιξη για το χρέος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο Τσίπρα ώστε στο παρά 1΄ της λήξης του προγράμματος να υπάρξει ενδεχομένως βιώσιμη συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις και κυρίως με τη ρητή δέσμευση των εταίρων και δανειστών στο ζήτημα του χρέους.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ήδη φαίνεται πως ίσως τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά, καθώς έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ακόμα και τώρα, διαρρέει πως η συμφωνία πλέον είναι πολύ κοντά και με μία σημαντική είδηση για το ελληνικό χρέος.

Στο ίδιο μήκος και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στο Sky News δήλωσε στο Sky News πως η ελληνική πλευρά αναμένει κάτι καλό σήμερα.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να διασφαλίσει μια συμφωνία win-win όπως λέγεται στη διπλωματική και αν συμβεί αυτό τότε ή δεν θα γίνει δημοψήφισμα ή θα γίνει με την κυβέρνηση να στηρίζει το ΝΑΙ λαμβάνοντας κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο ποσοστό στήριξης από τον ελληνικό λαό.

Ήδη λέγεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ένα δημοψήφισμα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ με κίνδυνο ωστόσο διάσπασης του κόμματος, καθώς μέρος της κομματικής και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ΟΧΙ ακόμη και σε ένα σχέδιο συμφωνίας με την υπογραφή Τσίπρα από τη στιγμή που τάσσεται με το σενάριο της ρήξης και ενδεχομένως επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ενώ το “φιλοευρωπαικό” θα εκφραστεί μέσω του ΝΑΙ στη συμφωνία.

Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές επί της τελικής ελληνικής αντι-πρότασης, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ζεσταίνει τις μηχανές προκειμένου την ύστατη ώρα να μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες αν χρειαστεί και τα “κόκκινα τηλέφωνα” των ευρωπαίων ηγετών να έχουν πάρει φωτιά.

Πάντως στη περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σήμερα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας πετύχει αυτό υποσχέθηκε δηλαδή μια έντιμης και αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και με το δεδομένο πως ο πολιτικός κύκλος του αρχηγού της ΝΔ Α. Σαμαρά τότε θα έχει κλείσει αφού το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης” δεν θα ικανοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «καθαρίσει» το πολιτικό σκηνικό και να προχωρήσει σε εκλογές ώστε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερα ποσοστά και περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με στόχο εν τέλει να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με…”άριστερό” πρόσημο.

Βέβαια όλα εξαρτώνται στο τέλος από το κατά πόσο τελικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τη συμφωνία ή την ρήξη, καθώς ουδείς μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας αν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες με στόχο τη συμφωνία έχουν βάση ή είναι ένα ακόμη ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο Φλωρίδης ποιος είναι τώρα «για τα μπάζα» – Είναι ψέματα ότι δε θα συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Είναι ψέματα η απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν. Διότι ήδη συνεργάζονται» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
8
Η ανάρτηση Τσίπρα από το Άγιο Όρος και το «καρφί» του Πολάκη για τον συνοδό του: «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έγραψε για το «ταξίδι» στην ιστορία και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας - Το αιχμηρό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν της σφοδρής αντιπαράθεσης
Τσίπρας στο Άγιο Όρος και Παύλος Πολάκης 31
ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν για ακόμη έναν μήνα οι Patriot στη Σαουδική Αραβία – «Πράσινο φως» σε 8 εξοπλιστικά προγράμματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μέγαρο Μαξίμου 78