Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ενημερώνει τη Βουλή για τις φωτιές ο Μητσοτάκης

Ενημερώνει τη Βουλή για τις φωτιές ο Μητσοτάκης

Στις 25 Αυγούστου ζήτησε να ενημερώσει την ελληνική Βουλή για τις καταστροφικές φωτιές ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με προ ημερησίας συζήτηση.

Το αίτημα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, με βάση το άρθρο 142α.

Θυμίζουμε εδώ πως πριν λίγες ημέρες, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα, «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας».

Ο Μητσοτάκης και η συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές

«Μιλήσατε για αστοχίες στο θέμα των πυρκαγιών τις οποίες προφανώς έχετε εντοπίσει. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στη διαχείριση αυτής της κρίσης κατά την εκτίμησή σας, γιατί υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι αφέθηκαν στην τύχη τους σε κάποια μέτωπα», ήταν η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, από την διευθύντρια του newsit.gr, Κατερίνα Σερέτη (σ.σ. δείτε εδώ όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός).

«Νομίζω ότι αυτό το έχουμε απαντήσει εξαντλητικά», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι να μπορούσαμε αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να είχαμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό, για κάθε οικισμό. Όπως σας είπα πολλές φορές οι πολίτες ζητούν ένα εναέριο μέσο χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σε θέση το εναέριο μέσο να πετά.

Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι το πρόβλημα -αν έπρεπε να επιστρέψουμε στην αλληλουχία των εξελίξεων – δυστυχώς δημιουργήθηκε από την αναζωπύρωση της φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Αυτή, όπως είπε κι ο κ. Χαρδαλιάς αποδιοργάνωσε την όλη προσπάθεια την οποία κάναμε, διότι στέρησε μέσα από την Εύβοια και από την Ηλεία.

Όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε στη συνέχεια και παρά το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση κι αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία, και γρήγορη προσβολή από τον αέρα ήταν πια αργά. Και ήταν αργά γιατί δυστυχώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μετά από 45 βαθμούς καύσωνα επί δέκα μέρες η φωτιά μεταδιδόταν πολύ πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ πιο ισχυρά.

Click4more: Φωτιές – Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τα αλλάξουμε όλα – Η δασική πολιτική στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – Τι είπε για Τατόι

Επανέλαβε: «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές ελέγχθηκε πολύ νωρίς. Οι λίγες που ξέφυγαν δυστυχώς βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Να πω όμως πάλι κλείνοντας ότι πάντα θα προσεγγίσουμε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας και αναζήτησης τρόπου να γίνουμε καλύτεροι, με διάθεση να υπηρετήσουμε τον τελικό στόχο. Που δεν είναι να αποδώσουμε μόνο προσωπική ευθύνη σε κάποιον ο οποίος μπορεί να έκανε κάτι λάθος αλλά να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον.

Και το ένα λάθος το οποίο μάθαμε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει είναι αυτό το οποίο αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό τουλάχιστον, χωρίς να μπορεί να εγγυάται κανείς ότι ποτέ δε θα χάσει κανείς τη ζωή του σε φυσική καταστροφή, αυτό, κρατώ ως μία μεγάλη επιχειρησιακή, πολιτική, κοινωνική, παρακαταθήκη αυτής της μεγάλης καταστροφής που χτύπησε τη χώρα.

Όπως είπα, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι τραγικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, αλλά θα το ξαναχτίσει και θα το ξαναχτίσει καλύτερο με άλλες προδιαγραφές και τα δάση θα ξαναγίνουν με το ρυθμό τους. Το ένα πράγμα το οποίο δεν επιστρέφει ποτέ, είναι η ανθρώπινη ζωή» κατέλήξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την τελευταία απάντηση του πρωθυπουργού

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις