Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε λάθη αλλά προστατεύσαμε χιλιάδες ζωές – Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε λάθη αλλά προστατεύσαμε χιλιάδες ζωές – Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

“Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί”, ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις φωτιές που έπληξαν για πολλές ημέρες τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ. “Η συγγνώμη σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ, αλλά με καθαρό μυαλό”. 

Αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε χαρακτηριστικά πως “ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος”, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε αν έχει την πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό. 

Στη συνέχεια εξήγγειλε την ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων καναντέρ, 36 ελικοφόρα αποτελεσματικά στην πρώτη προσβολη και ιδιόκτητα πυροσβεστικά ελικόπτερα. “Δώσαμε 51 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη και θα δώσουμε περισσότερα”, είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για τις καταστροφές στο Τατόι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως “δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Είμαι πολυ στεναχωρημενος. Δεν είναι γιατί δεν προσπαθήσαμε. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα πρώην βασιλικά κτήματα. Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας. Τα βασιλικά κτήματα έχουν δύο αντιπυρικές ζώνες”.

Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι “πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως πολλές από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεμα εμπρησμών. “Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη… Είναι βέβαιο ότι πολλες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Δεν ξέρω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες και οι υψηλές θερμοκρασιες έκαναν το έργο τους ευκολότερο”.

Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός στάθηκε πολλές φορές στην προτεραιότητα της κυβέρνησης που δεν ήταν άλλη από την προστασία της ανθρώπινης ζωής. “Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ τραγικές εμπειρίες από πυρκαγιές του παρελθόντος. Τέτοια υπηρεσία όπως το 112, δεν έχουν χώρες που μπορεί να θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Θα ήθελα τουλάχιστον να συμφωνήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μία κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση. Βλέπουμε αυτά που κάηκαν, αλλά σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις”. 

Για την επιχείρηση των εναέριων μέσων ανέφερε: “Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από άλλη φορά. Στο ερώτημα “πού είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δεν πετούσαν όλα ταυτόχρονα. Επίσης, όσο έκαιγε η φωτιά στην Εύβοια, τα εναέρια μέσα πετούσαν από πάνω προσπαθώντας να περάσουν τον καπνό”.

Η… αναβάθμιση Τριαντόπουλου

Με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε για την ειδική επιτροπή για την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πολιτική… αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου. “Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή”.

“Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναβαθμιστεί και θα εποπτεύει πολιτικά την όλη προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των πυρόπλητων. Χρειαζόμαστε διοικητική και πολιτική υποστήριξη από έναν άνθρωπο που θα ασχολείται μόνο με αυτό”, είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Στο… μενού και ο κορονοϊός

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγιναν και ολιγόλεπτα… διαλείμματα από το ζήτημα των πυρκαγιώ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν το μέτωπο του κορονοϊού.

Για τα μέτρα του κορονοϊού: “Δυστυχώς τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι αριθμοί του εμβολίου. Αυτό έχει επιπτώσεις ως προς τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Σήμερα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι μία αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ. Μόλις επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους θα πρέπει να κάνουμε μία νέα προσπάθεια να τους πείσουμε για τον εμβολιασμό. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε. Πριν τα τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους”.  

“Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”, πρόσθεσε.

Για την περίπτωση νέου lockdown το Φθινόπωρο απάντησε: “Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockodown, αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Η οικονομία θα λειτουργήσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Ζητώ μεγάλη προσοχή από τους πολίτες για το πώς θα επιστρέψουν από τις διακοπές. Να κάνουν self tests και να μην έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας τους”. 

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις