Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Έπεσαν” οι υπογραφές στο μνημόνιο Ελλάδας – Βουλγαρίας

“Έπεσαν” οι υπογραφές στο μνημόνιο Ελλάδας – Βουλγαρίας

Έργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσιπρας συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην Καβάλα. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη χώρα μας για την υπογραφή του μνημονίου, που έγινε σήμερα (06.09.2017).

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.  “Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με το Αιγαίο”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

“Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό” είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

“Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

“Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία” κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

Μπόικο Μπορίσοφ: “Και εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας είμαστε σεμνοί”

Από την άλλη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Με τον ομόλογό μου, τον κ. Τσίπρα, είμαστε σεμνοί άνθρωποι, δεν έχουμε κάποιες υπεραισιόδοξες προθέσεις. Είχαμε τη δυνατότητα και χθες το βράδυ στο δείπνο και σήμερα το πρωί να συζητήσουμε για διάφορα θέματα, που αφορούν και την περιοχή μας και την Ευρώπη”. 

“Ένα από τα προβλήματα των Βαλκανίων είναι ποιο κράτος είναι το πιο μεγάλο. Είναι η Βουλγαρία, είναι η Ουγγαρία, είναι η Σερβία, είναι η Αλβανία η μεγάλη; Εάν κινηθούμε σε αυτό το επίπεδο, οι μεγάλοι να ενώνουν ή να χωρίζουν, τότε είναι πολύ επικίνδυνο το αποτέλεσμα. Γιαυτό, με τη σεμνότητα που μας διακρίνει, ξεκινούμε με πιο απλά πράγματα.

Υπάρχει νέος αυτοκινητόδρομος; Του χρόνου θα είναι έτοιμος. Υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων; Θα γίνει. Διαθέτουμε αυτοκινητόδρομους μέχρι την Κωνσταντινούπολη και σιδηροδρομικές γραμμές. Έχουμε τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Σόφια και την Αδριατική; Όλα αυτά υπάρχουν.

Η σπάνια ευκαιρία, το Αιγαίο, με όλα τα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου, να συνδεθεί με τα δύο λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και με το λιμάνι του Ρούσε. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να εμπορεύεται με το Ρούσε και με τη μεγάλη οικονομία μιας ενδοχώρας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπρορισόφ.

“Με δύο λόγια καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο εύκολο να ενώσουμε και να προσδώσουμε νέα δυναμική στις οικονομίες μας και αργότερα θα δείξει και θα φανεί ποιος είναι ο πιο μεγάλος στα Βαλκάνια” κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Ιβαΐλο Μοσκόφσκι. Στην τελετή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Θάνος Βούρδας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης κ.ά.

Φωτογραφίες από Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις