Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Επιμένει ο Φίλης: “Πρόβλημα” τους αν στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά

Επιμένει ο Φίλης: “Πρόβλημα” τους αν στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν πως διαφωνούν όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 18.000 μαθητές θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία, εκτιμά η ΟΙΕΛΕ.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για “γόνιμη συζήτηση” και για συνεννόηση γύρω από τα ζητήματα εκπαίδευσης, αλλά επανέλαβε πως είναι πρόβλημα των (εργαζόμενων στην πλειοψηφία τους) γονιών, που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και όχι δημόσια σχολεία, όπως κάνει εκείνος.

Η επιλογή που κάνουν οι γονείς για ιδιωτική εκπαίδευση είναι απόλυτα σεβαστή, είπε ο Νίκος Φίλης αλλά, συνέχισε, η επιλογή αυτή έχει κόστος, το οποίο δεν μπορεί να συμμεριστεί η πολιτεία και πρέπει να το αναλάβει η οικογένεια! “Εγώ στέλνω το παιδί του στο δημοτικό της γειτονιάς” σημείωσε.

Από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν εξαιρείται κανένα σχολείο, εκτός από εκείνα των πρεσβειών, τα οποία ανήκουν στο δίκαιο των χωρών τους. Κάποια από τα πιο… φημισμένα ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτούν πολλά Ελληνόπουλα, κυρίως “καλών” οικογενειών.

Από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε πως δεν γίνεται να εξαιρούνται τα σχολεία των πρεσβειών από την επιβολή ΦΠΑ. “Εμείς λένε να μην επιβληθεί πουθενά” είπε αλλά από τη στιγμή η κυβέρνηση είναι κάθετη πως η απόφαση για 6% σε φροντιστήρια και 13% σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είναι οριστική και αμετάβλητη, κανένα σχολείο δεν πρέπει να εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ στη συνάντηση με τον υπουργό κατατέθηκαν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι τα έσοδα που ευελπιστεί να μαζέψει η κυβέρνηση από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι “αέρας κοπανιστός” και υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ. “Το κράτος θα χάσει, θα υπάρξει φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή”, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Σημείωσε δε ότι το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα ευνοήσει τη δημιουργία ελιτίστικης εκπαίδευσης, θα χτυπήσει τα μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία και τους εργαζόμενους γονείς, γι’ αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο. Εκτίμησε δε ότι του χρόνου θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία 15.000 έως 18.000 μαθητές.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ

ΡΕΠΟΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε