Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Τραβάει το σχοινί η Τρίπολη – Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Τραβάει το σχοινί η Τρίπολη – Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Δεν σταματά να προκαλεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε και εξαιτίας του οποίου ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Το “περίεργο” παιχνίδι της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών. 

Η κυβέρνηση της Τρίπολης όχι μόνο απείλησε με “διπλωματικά μέτρα” αλλά φαίνεται ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία, με την οποία άλλωστε έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για την απόφασή του να μην αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και ήδη κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα! Η τελευταία εξέλιξη, δε, έγινε γνωστή μέσα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μέσω… Τουρκίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Mohammed Hammude έκανε γνωστό ότι ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και παράλληλα αποφασίστηκε να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. «Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό», σημείωσε! 

Το περίεργο “παιχνίδι” της Νάιλα Μανγκούς 

Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε λίγο αφού το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τρίπολη. Καθώς η πρωτεύουσα της Λιβύης δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όταν ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι να τον συναντήσει, δέχτηκε με μια προϋπόθεση: ότι θα συναντούσε μόνο εκείνον.

Όταν, όμως, έφτασε στην Τρίπολη, ενημερώθηκε ότι στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία έχει βάλει την υπογραφή της στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να κατέβει από το αεροπλάνο αν πρώτα δεν έφευγε από το αεροδρόμιο η Νάιλα Μανγκούς, όπως μετέδωσε το OPEN. Αλλά εκείνη, αρνήθηκε. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση της Λίβυας ΥΠΕΞ να πάει στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον Νίκο Δένδια προκάλεσε δυσαρέσκεια και στον Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΡΤ της είχε ζητήσει να μην βρεθεί στο αεροδρόμιο κι εκείνη τον παράκουσε, προκαλώντας το διπλωματικό επεισόδιο!

Ύστερα από σχεδόν 1.30 ώρα διαπραγματεύσεων και ενώ το ελληνικό αεροσκάφος δεν είχε καν… κατεβάσει τη σκάλα του για την αποβίβαση του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για απογείωση με προορισμό τη Βεγγάζη. Αλλά η Τρίπολη του επεφύλασσε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη: έκλεισε τον εναέριο χώρο της και ανάγκασε το κυβερνητικό αεροπλάνο να μπει στο FIR Μάλτας για να φτάσει στην ανατολική Λιβύη!

Τα βάζει με τον Δένδια η Τρίπολη 

Εκτός από τον εκπρόσωπο της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό για «ωμές πολιτικές και θέσεις για τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους» (!) και εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη!

«Σε μια εκπληκτική κατάσταση που επιβάλλει δυσαρέσκεια, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση.

Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης», αναφέρει το λιβυκό ΥΠΕΞ.

Όλη η ανακοίνωση

«Παρά τις ωμές πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της σε σχέσεις που εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες του λαού της.

Και κατόπιν αιτήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας έδωσε την έγκρισή του στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τρίπολη σήμερα Πέμπτη το πρωί που αντιστοιχεί στις 17/11/2022 και ο Σεβασμιώτατος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας ήταν περιμένοντας να τον υποδεχθεί σύμφωνα με τις διπλωματικές νόρμες

Ωστόσο, σε μια εκπληκτική κατάσταση που επιβάλλει δυσαρέσκεια, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση.

Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις