Πολιτική

Επιστολή Τσίπρα στη Βουλή – Ζητά συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τη διαφθορά

Με επιστολή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ζητά να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη Δικαιοσύνη και τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά, ενώ αναμένεται να αναφερθεί στη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης ζητάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στο πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση .«Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης.

Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία.

Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.

Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων» αναφέρει ο [πρωθυπουργός στην επιστολή και υπογραμμίζει:

«Η δέσμευση εξάλλου της Κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί «στην τρωκτική κριτική των ποντικών». Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στην διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας.

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση.

Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

 Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

«Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος.

Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα: «Ελλάδα 2.0», ακρίβεια, νέα σχολική χρονιά και χωροταξικά στην ατζέντα
Το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει στις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 9
Παύλος Μαρινάκης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού: Το μίσος δεν είναι ιδεολογία
«Δεν υπάρχει "σωστό" άκρο. Δεν υπάρχει αποδεκτό μίσος. Η δημοκρατία απαιτεί καθαρές θέσεις. Γιατί η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν χρώμα»
Παύλος Μαρινάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα διατηρηθούν ισχυροί οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2026 χάρη στη δημοσιονομική μας πολιτική, περισσότερα θα πούμε στη ΔΕΘ – Τι είπε για την Τουρκία
«Δεν μπορούμε να φορτώνουμε στα παιδιά μας λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του
Συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI) 70
Παύλος Μαρινάκης: Όσα ακούσετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα τα δείτε να γίνονται και πράξη
«Οι εκλογές πάνε για την άνοιξη του ‘27», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας: «Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και, από τη φύση της, πάντα κρύβει απρόοπτα»
Παύλος Μαρινάκης