Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

“Επίθεση” Κοτζιά σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό και “Τσάμηδες” – “Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα εξωτερικής πολιτικής”

“Επίθεση” Κοτζιά σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό και “Τσάμηδες” – “Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα εξωτερικής πολιτικής”

Την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης “να αντιμετωπίσει την εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη σοβαρότητα” τονίζει Νίκος Κοτζιάς με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι “εξακολουθεί να την βλέπει σαν ένα πεδίο για επικοινωνιακά παιχνίδια”. Ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε “επίθεση” στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα όσα είπε για την συμφωνία των Πρεσπών και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι “με τις τοποθετήσεις του ο κ. Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τους λόγους για τους οποίους αρνείται να ενημερώνεται προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών, αντίθετα με ό,τι έκαναν προηγούμενοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης”

“Ο κ.Μητσοτάκης” προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών “δεν καταλαβαίνει, δεν γνωρίζει, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Φαίνεται ότι δεν του είπαν ότι την “μακεδονική γλώσσα” πρώτοι την “αναγνώρισαν” στη δεκαετία του πενήντα οι υπουργοί της ΕΡΕ και την παρέδωσε επίσημα η ΝΔ το 1977″.

Συμπληρώνει δε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “επιμένει με τη γνωστή ανευθυνότητά του να μιλά για το “τσάμικο” , ένα θέμα που η ελληνική κυβέρνηση σήμερα απορρίπτει να το δεχτεί ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης”.

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς καταλήγει: “Ο κ.Μητσοτάκης θυμήθηκε τον εκβιασμό που έγινε στο ΕΣΕΠ, στο στυλ “ή γίνεται αυτό που σας λέω ή θα δείτε τι θα συμβεί”. Εκβιασμό που απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα όταν έθεσα στην κρίση τους την “πρόταση” της ΝΔ. Να σημειώσει λοιπόν: Ο σχεδιασμένος εκβιασμός της ΝΔ απορρίφθηκε από το ΕΣΕΠ.”

Τι είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό την επόμενη μέρα».

«Λύση είναι προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Και μέσα από την ψήφο του, ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και για το ζήτημα των Σκοπίων» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Οι θεσμοί στρουθοκαμήλισαν, την ίδια ώρα που ξηλωνόντουσαν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την αναφορά του, στην ομιλία του, πως η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια θα ξεκινήσει από την αρχή σε περίπτωση που είτε η ελληνική Βουλή δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν περάσει από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε, ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχτεί την παραχώρηση της “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας. Αυτό είναι το θέμα, είπε, σημειώνοντας πως μπορεί το θέμα του ονόματος να ξεχαστεί αλλά δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός έως ότου η «Βόρεια Μακεδονία» να γίνει… σκέτη «Μακεδονία».

Σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι «δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να ήθελε το όνομα “Μακεδονία” στην ονομασία». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το βασικό πρόβλημα είναι στην γλώσσα και την εθνότητα. Την επόμενη μέρα, η μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί εκεί. Το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, είναι θέμα χρόνου αυτή η χώρα να αποκαλείται Μακεδονία. Εκεί είναι το πρόβλημα για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».

Για τις διαπραγματεύσεις Αλβανία και τους Τσάμηδες

Για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως “για το ζήτημα των σχέσεων με την Αλβανία, θέλω να θυμήσω ότι ο κ. Κοτζιάς μας είπε ότι θέλει να λύσει και τις εκκρεμότητες με την Αλβανία πριν πάει διακοπές. Ελπίζω να μπορέσουμε να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές πολύ σύντομα, αυτόν και την κυβέρνησή του, όλους παρέα. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι και για τα ζητήματα αυτά δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Και δυστυχώς, το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε μετά από σχεδόν 16 μήνες και αντί να συζητήσουμε σημαντικές, τρέχουσες εκκρεμότητες, τι γίνεται με την Τουρκία, τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Αλβανία, αναλωθήκαμε σε μία συζήτηση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, απαραίτητο μεν, το έχουμε προτείνει και εμείς, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτήν τη στιγμή το πρώτο ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητήσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Άρα, φοβάμαι ότι και στο ζήτημα της Αλβανίας υπάρχει μυστική διπλωματία. Και προειδοποιώ ευθέως και τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα να μη διανοηθούν να μας φέρουν προ τετελεσμένων, όπως έκαναν με τα Σκόπια”.

Σε ερώτηση σχετικά με το “ζήτημα των Τσάμηδων” απάντησε “δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν ξέρω ποιος το εγείρει. Αλλά εάν ο κ. Κοτζιάς έχει διάθεση να δημιουργήσει από μόνος του θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις