Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Επίθεση Μαξίμου στα “Νέα” για το “ξέσπασμα Βαρθολομαίου κατά Γαβρόγλου”

Μαξίμου για πρόωρες εκλογές
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Λίγες ώρες μετά τη διάψευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το οργισμένο ξέσπασμα που φέρεται να είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, το περασμένο Σάββατο, στο Φανάρι με τον Έλληνα υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ήρθε η σκληρή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στην εφημερίδα “Τα Νέα” που έκανε το σχετικό δημοσίευμα, με την ανακοίνωση να καταλήγει ειρωνικά, προτείνοντας “να αλλάξουν τον τίτλο τους από τα Νέα σε Fake Νέα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη.
Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από το Πατριαρχείο για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Υπουργό Παιδείας, όσο και από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, που χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδό τους για τις συντάξεις “αποκύημα φαντασίας”. Προτείνουμε να αλλάξουν τον τίτλο τους από τα Νέα σε Fake Νέα”.

Το δημοσίευμα και η διάψευση

Ο Γιώργος Παπαχρήστος, στη στήλη του στην εφημερίδα Τα Νέα, σήμερα Δευτέρα (12.11.2018) ανέφερε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να είπε, οργισμένος και σε έντονο ύφος, στον Κώστα Γαβρόγλου κατά τη δίωρη συνάντησή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Δεν γίνεται να με σέβεται ο Ερντογάν και να με απαξιώνει ο Τσίπρας, δεν το δέχομαι. Εγώ δεν δείλιασα μπροστά στις επιθέσεις ολόκληρης της Ρωσίας, του Πούτιν, θα δεχθώ αυτή τη συμφωνία εις βάρος μου; Απατάσθε».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε πως ο Πατριάρχης είχε τέτοιο διάλογο με τον Έλληνα υπουργό.

«Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου.

Το υπουργείο Παιδείας

Διέψευσε, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το υπουργείο Παιδείας δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που αναφέρεται στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

«Μετά την κατηγορηματική διάψευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το δημοσίευμα σχετικά με φράσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δική μου διάψευση θα ήταν εκ του περισσού. Οφείλω, όμως, να κάνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μην εντάσσουν στις μικροκομματικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Δίωρη συνάντηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σιωπή Βαρθολομαίου

Δυο ώρες είχε διάρκεια η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Κώστα Γαβρόγλου, το περασμένο Σάββατο (10.11.2018) στο Φανάρι.

Ο Κώστας Γαβρόγλου ταξίδεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στο Φανάρι για να ενημερώσει τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόσφατη συμφωνία που ανακοίνωσαν πριν μερικά 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εκκλησιαστική περιουσία.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκανε δηλώσεις, επιλέγοντας τη σιωπή.

Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ που είχε στο Φανάρι με τον Κώστα Γαβρόγλου, ο Πατριάρχης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του.

Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω” τόνισε ο κ. Γαβρόγλου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Βαρθολομαίος, αφού άκουσε όσα είχε να του πει ο υπουργός Παιδείας, θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις