Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές εισφορές

Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές εισφορές

– Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή προκειμένου να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
– Αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους καθώς έχει στα χέρια του τον προϋπολογισμό που προβλέπει θετικά μέτρα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ
– 500.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον Ιανουάριο
– Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Θα περίμενε να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του, όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.  Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.  Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να καταστροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δύο ερωτήματα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;». Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.

«Πετύχαμε με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες που ήταν η αιτία που σήμερα έχουμε ανάκαμψη στην Οικονομία και λύσαμε ένα Γόρδιο Δεσμό», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Πετύχαμε την εξυγίανση με έναν τρόπο δίκαιο. Πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς. Μειώνουμε εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33%. Βελτιώνουμε τις εκπτώσεις για νέους επιστήμονες». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι από 01/01/2019 αντί για μειώσεις θα έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις 500.000 συνταξιούχων. Και μπορεί, όπως είπε να είναι της τάξης των 20 ευρώ αλλά ακόμα και αυτά τα λίγα ευρώ για κάποιους σημαίνουν πολλά. 

500.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται από την 01/01/2019

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

«Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές» εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

«Κατόρθωμα» της κυβέρνησης χαρακτήρισε την καθιέρωση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τι προηγήθηκε και τι θα ακολουθήσει

Με την κατάθεση του  πρώτου  μεταμνημονιακού  προϋπολογισμού  και την διάθεση – μέσα στον επόμενο μήνα- του κοινωνικού μερίσματος ύψους 885 εκατομμυρίων ευρώ σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά  η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να επαναφέρει στην επικαιρότητα το θετικό αφήγημα πάνω στο οποίο  ήθελε να επενδύσει με το τέλος των μνημονίων.

Την Τετάρτη (21/11/2018) για περισσότερες από τέσσερις ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεδρίασε προκειμένου να δει πως θα αναδείξει τα θετικά σημεία του προϋπολογισμού κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας  καθώς ανάμεσα στους είναι η  μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι προσλήψεις στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού  άλλωστε αναμένεται να δώσει στην κυβέρνηση μια βαθειά πολιτική ανάσα καθώς ο πρωθυπουργός θα δώσει σε αυτή την διαδικασία τον χαρακτήρα της   ψήφου εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δώσει όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες προκειμένου και να αναδείξει όλα τα θετικά μέτρα  αλλά και να στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι τώρα που μπορεί κάνει πράξη όλες τις εξαγγελίες του.

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας  αναμένεται  στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» να απαντήσει  στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ για την γενικευμένη ανομία στα πανεπιστήμια.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις