Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Έρχεται νέα πρόταση Γιούνκερ για να βγούμε από το αδιέξοδο! Τι θα περιέχει

Έρχεται νέα πρόταση Γιούνκερ για να βγούμε από το αδιέξοδο! Τι θα περιέχει

– Πληροφορίες του Νewsit  από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για νέα συμβιβαστική πρόταση που αναμένεται να σταλεί στην Αθήνα τις επόμενες ώρες
– Μπορεί να υπάρξει και επικοινωνία ΤσίπραΓιούνκερ το βράδυ
– Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε αποκάλυψη – βόμβα για την δόση του ΔΝΤ που είναι να πληρωθεί στο τέλος Ιουνίου
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα πρόταση αναμένεται να σταλεί στην Αθήνα από την Κομισιόν έτσι ώστε να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις και βγούμε από το αδιέξοδο και την ρητορική της ρήξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές ανεβάζουν στα 2 δις και η ελληνική πλευρά στο 1,5 δις θα προτείνεται να αυξηθούν κατά 250 εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Επίσης, προτείνεται να μπει «μαχαίρι» 100% στις πρόωρες συντάξεις από τώρα!

Επίσης το Ασφαλιστικό θα ανοίξει από το Φθινόπωρο έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ετσι υιοθετουν την ελληνικη πρόταση που λέει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και να συζητηθούν όλα από τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου να ΜΗΝ κάνει απαιτητή την εξόφληση της από την Ελλάδα!

«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τί δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τί θέλει να κάνει».

Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, o Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι “χρήσιμο”. Σημείωσε, ακόμη, ότι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Β. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε