Πέμπτη, 30 Μαΐ
23oC Αθήνα

Εύα Καϊλή: Ώρα μηδέν για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, σήμερα το μεσημέρι οι ανακοινώσεις των βελγικών αρχών

Εύα Καϊλή: Ώρα μηδέν για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, σήμερα το μεσημέρι οι ανακοινώσεις των βελγικών αρχών

Σήμερα (11.12.2022) το μεσημέρι, οι βελγικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση του Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν σάκοι με χρήματα, με το ποσό που εντοπίστηκε να μην γνωστοποιηθεί, όπως και το εάν σχετίζεται με την υπόθεση του Κατάρ.

Κατά την «L’Echo», οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον πατέρα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει όταν πιάστηκε με βαλίτσα που ήταν γεμάτη με χρήματα.

Η Εύα Καϊλή, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η απόφαση της διαγραφής της, ελήφθη για πολιτικούς λόγους, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι η Εύα Καϊλή ενεργούσε ως «Δούρειος Ίππος».

Ανεστάλησαν όλες οι αρμοδιότητές της Εύας Καϊλή

Με απόφαση που πήρε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέστειλε, με άμεση εφαρμογή, όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όπως ενημέρωσε χθες ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πέρασε τη νύχτα της Παρασκευής στο κρατητήριο, αφού προηγήθηκε έφοδος των αρχών σπίτι της στις Βρυξέλλες. Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές. 

Δαιδαλώδης διαδικασία

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι Εύα Καϊλή οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας πρέπει να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εναλλακτικά, ο δικαστής θα παρατείνει την κράτηση για ακόμη έναν μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου.

Πρόκειται για μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπό κράτηση και άλλα τέσσερις πρόσωπα

Εκτός από την Ευα Καϊλή, έχουν προσαχθεί ο σύντροφος της  Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, που θεωρείται πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση (στο σπίτι του φέρεται να βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά και κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης).

Προσήχθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Προσήχθησαν παράλληλα στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βαριές κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους

Οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν και να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις