Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

FT: Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ευνοούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

FT: Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ευνοούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Αντίθετες με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι σύμφωνα με τους Financial Times, οι σχετικές τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο “Greek law change viewed as backtracking on money laundering” .

Όπως γράφει το δημοσίευμα με την τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα «τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί από το δικαστήριο, αν δεν οδηγηθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times «η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νομοσχεδίου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον Greco, τον οργανισμό παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε τη σχετική τροπολογία το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή λίγο πριν από την τελική συνεδρίαση για το νέο νόμο, «χωρίς να δώσει νομική εξήγηση σχετικά με το γιατί η Ελλάδα αλλάζει βίαια την προηγούμενη πρακτική της».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα.

Ευνοημένοι από την τροποποίηση αυτή θα είναι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των FT: «μια ομάδα από Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο».

«Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρντς στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου» σημειώνει το ρεπορτάζ.

«Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ. Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον» δήλωσε στην εφημερίδα κορυφαίος δικηγόρος της Αθήνας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεις για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

«Υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δήλωσε ότι το ο κύριος όγκος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν» αναφέρει η ανταποκρίτρια των Financial Times, Kerin Hope.

«Είναι απίθανο αυτές οι επιτροπές να είναι σε θέση να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, στο χρονικό διάστημα που δίνεται», δήλωσε ο αξιωματούχος. Από την πλευρά του αξιωματούχος της FATF (Financial Action Task Force) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα: «Εάν μια χώρα περάσει έναν νόμο που απαιτεί τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή την τρομοκρατία να αποδεσμευτούν αυτομάτως μετά από από συγκεκριμένη περίοδο, αλλά πριν από μια οριστική δικαστική απόφαση τότε η FATF θα ανησυχεί περισσότερο» καταλήγει το ρεπορτάζ των Financial Times.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις