Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης στο Reuters για Μέση Ανατολή: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τονίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέντευξή του στο Reuters, μια ημέρα μετά τις επαφές του στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ με τους ομόλογούς του.

Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής στη Μέση Ανατολή και οι ιστορικοί δεσμοί της με τον αραβικό κόσμο της προσδίδουν αξιοπιστία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, φιλοξενώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Μία ημέρα μετά τις επαφές του στη Ραμάλα, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα.

«Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι επιθυμεί να ακούσει όλες τις πιθανές επιλογές.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν σήμερα, μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα.

Περαιτέρω, το Reuters σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποβάλλει μια πρόταση, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα, σημείωσε.

«Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος»

«Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς από τη Χαμάς.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε: «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να ενστερνιστούμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

Μετά τον πόλεμο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι «άκρως νομιμοποιημένη» και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία.

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή εισροή προσφύγων, είπε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ασύλου που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σημείωσε πως θα ήταν πρόθυμη να υποδεχθεί τραυματίες.

Δεν πρέπει να εμποδίζεται ο διάλογος με την Τουρκία

Τέλος, στο ίδιο τηλεγράφημα σημειώνεται πως η σύγκρουση στη Γάζα είναι ένα άλλο ζήτημα που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να εμποδίζει τον διάλογο, δήλωσε ο Γεραπετρίτης.

«Αυτό δεν θα πρέπει να μας απαγορεύει να συζητούμε τα προβλήματά μας και να θέσουμε στην ατζέντα ορισμένα αμοιβαία επωφελή σχέδια», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συνταγματική Αναθεώρηση: Το άρθρο 16 και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο επίκεντρο – Οι προτάσεις της ΝΔ
Σημαντική παράμετρος της συζήτησης αναμένεται να είναι η κατάσταση των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά και η νομολογία, η δικαστική ερμηνεία και το ενωσιακό δίκαιο
Βουλή
Νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια: Ανοίγει η πλατφόρμα «posokanei» για τη σύγκριση των τιμών στα σούπερ μάρκετ
Σε συνεργασία με τη βιομηχανία, τους παραγωγούς και τα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση επιδιώκει μία νέα «συμφωνία κοινωνικής ευθύνης», για τη μείωση των τιμών και την ανακούφιση των νοικοκυριών
Low angle close up color image depicting a man holding a shopping basked filled with essential fresh groceries like bread and milk in the supermarket. 37
Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές
«Όποιος ισχυρίζεται από οποιοδήποτε κόμμα ότι μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να εξαφανίσει ή να μειώσει ως διά μαγείας την ακρίβεια, απλά κοροϊδεύει τον κόσμο»
Ο Παύλος Μαρινάκης 6