Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιώργος Κατρούγκαλος στο newsit.gr: Αν βγει “όχι” στο δημοψήφισμα, ο λαός πρέπει να ακουστεί

Γιώργος Κατρούγκαλος στο newsit.gr: Αν βγει “όχι” στο δημοψήφισμα, ο λαός πρέπει να ακουστεί

– Δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών σήμερα στα Σκόπια
– Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανοίγει τα χαρτιά του στο newsit.gr
– Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία των πολιτών της ΠΓΔΜ ακόμη κι αν βγει το “όχι” ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
– Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2019 η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή
– Τι λέει για εκλογές, Πάνο Καμμένο και Κυριάκο Μητσοτάκη

Την πιο κρίσιμη μέρα, αυτή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανοίγει τα χαρτιά του στο newsit.gr και στην Ελένη Καλογεροπούλου. Εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κάλπη στο δημοψήφισμα θα βγάλει «ναι», αναφέροντας ωστόσο ότι εάν βγει “όχι” τότε «ο λαός πρέπει να ακουστεί».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει ακόμα ότι ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει την συμφωνία που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό να ξαναμιλήσουν για την πορεία της κυβέρνησης τον ερχόμενο Μάρτιο και δεν θα θέσει σε αμφιβολία την συνοχή και την σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο υπουργός υπεραμύνεται της συμφωνίας και δηλώνει απερίφραστα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή λύση που πατά στην εθνική γραμμή του 1992 υπενθυμίζοντας ότι με το όνομα Βόρεια Μακεδονία διαπραγματεύτηκε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση επιμένει να ψηφιστεί η συμφωνία τώρα, από αυτή την Βουλή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει ότι δεν είναι στην λογική της κυβέρνησης «να πετάει το ντενεκεδάκι να το βρει ο επόμενος» τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια δύναμη που επιλύει προβλήματα χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος.

Όλη η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο newsit.gr και την Ελένη Καλογεροπούλου

Ερ: Κύριε υπουργέ, σε μερικές ώρες ανοίγουν οι κάλπες στα Σκόπια. Από το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθούν πάρα πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν πείτε μου, εσείς τι πιστεύετε; Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Οι πληροφορίες που έχουμε φαίνεται να δείχνουν ότι θα έχουμε μια επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα. Υπάρχει ακόμα μια αβεβαιότητα ως προς το αν θα περάσει η συμμετοχή το κατώφλι του 50%, που ναι μεν δεν είναι νομικά δεν είναι δεσμευτικό, έχει όμως ένα προφανή συμβολισμό.

Ερ: Ακριβώς για το θέμα της συμμετοχής ήθελα να ρωτήσω, από τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 35% των κατοίκων της FYROM βρίσκεται στο εξωτερικό, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, το αποτέλεσμα αυτό, θετικό ή αρνητικό, δεν θα είναι λίγο “περίεργο”;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Αυτούς τους εκλογικούς καταλόγους έχουν. Διαβάζω ότι και νεκροί είναι ακόμα εγγεγραμμένοι. Καλό είναι που δεν θα ψηφίσουν οι νεκροί, στις δημοκρατικές εκλογές δεν ψηφίζουν δέντρα και πεθαμένοι. Νομίζω όμως ότι, δεν θέλω να μπω στα τόσο εσώτερα της πολιτικής ζωής της γειτονικής χώρας, όταν μιλάει ο λαός πρέπει να τον ακούμε. Ελπίζω να μιλήσει με σαφήνεια.

Ερ: Βγαίνει το “ναι”. Τι σημαίνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα από εκεί και πέρα;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ένα από τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την εγγύηση των δικών μας συμφερόντων, είναι ότι έχει προβλεφθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα όλες οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς για να αρχίσει και η δική μας η πλευρά να αναλαμβάνει υποχρεώσεις. Και την υποχρέωση της κύρωσης, αλλά και κάτι που δεν έχει προσεχθεί ιδιαίτερα στο διάλογο, το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα κυρωθεί από εμάς, αν κυρωθεί, μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την άλλη πλευρά -γι’ αυτό λέω το υποθετικό- και μετά την κύρωση στο δικό μας το Κοινοβούλιο της Συμφωνίας.

Ερ: Δηλαδή, να τα δούμε αυτά χρονικά. Τι σημαίνει;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Τελειώνει το δημοψήφισμα, ελπίζουμε θετικά. Από εκεί και μετά, η άλλη πλευρά έχει επίσης υποχρέωση να υπερψηφίσει στη Βουλή της, τη Συνταγματική αναθεώρηση. Απαιτούνται 2/3 των βουλευτών.

Ερ: Σε πόσο χρόνο πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε στη συμφωνία συγκεκριμένη δέσμευση. Υπάρχει απλώς η γενική πρόβλεψη ότι εντός του 2018 η άλλη πλευρά πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Προφανώς, αν υπάρχει μια μικρή υπέρβαση… Και λέω, γιατί διαβάζω ότι υπάρχουν σκέψεις, που δεν αφορούν εμάς είναι κυριαρχικό δικαίωμα της άλλης πλευράς, μέχρι και για εκλογές. Αυτό το λέω ως υποθετικό σενάριο απλώς επειδή το διάβασα, δεν συναρτάται με την πολιτική μας. Προφανώς αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί να έχουμε μια σχετική καθυστέρηση, αντί να είναι Νοέμβρη η αναθεώρηση, να είναι Δεκέμβρη ας πούμε. Εμείς, αμέσως μετά, όταν έχει ολοκληρωθεί θετικά η αναθεώρηση και το δημοψήφισμα, είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε στη Βουλή μας, γιατί εμείς δεν έχουμε υποχρέωση κύρωσης άλλης.

Ερ: Σε πόσο χρονικό διάστημα;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Σύντομα. Το σύντομα προφανώς είναι μέσα στο 2019 και δεν μπορεί να είναι και έξι μήνες μετά. Νομίζω ότι αυτό το περιθώριο που συζητείται, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, είναι ένα εύλογο περιθώριο.

Ερ: Ακριβώς γι’ αυτό σας ρώτησα. Γιατί ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα ξαναμιλήσει με τον κ. Καμμένο τον Μάρτιο.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Όπως το κατάλαβα, ενδεικτικά το είπε. Πρώτα πρώτα γιατί όπως προανέφερα, δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξέρουμε πότε ξεκινάει ακριβώς η δική μας υποχρέωση.

Ερ: Και μιας και αναφερθήκαμε στον κ. Καμμένο, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν δηλώσεις – και δικές του και στελεχών του, στενών συνεργατών του δηλαδή- ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση…

Γιώργος Κατρούγκαλος: Για να είμαστε ακριβείς ότι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην περάσει η Συμφωνία. Φτάνοντας μέχρι κι εκεί (σ.σ. στο να ρίξουν την κυβέρνηση) θα μπορούσε να το ερμηνεύσει κανείς.

Ερ: Ναι… Το έχει πει πάντως ο κ. Καμμένος. Όλο αυτό το κλίμα βοηθάει; Βοηθάει κατ’ αρχήν την κυβέρνηση και από εκεί και ύστερα τι αντίκτυπο έχει στο εξωτερικό; Δηλαδή, δεν υπάρχει και μια επισφάλεια σε ό,τι αφορά τους ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να περάσει η Συμφωνία; Ότι μπορεί να περάσει από τα Σκόπια αλλά τελικά να μην περάσει από την ελληνική Βουλή;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν έχω διαπιστώσει παρόμοιο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους συνομιλητές μας. Αντίθετα, μπορώ να σας πω, ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας έχει ακόμη περισσότερο αναβαθμιστεί το διεθνές κύρος της χώρας μας ακριβώς γιατί μας βλέπουν ως έναν παίκτη που έχει εμβέλεια ο λόγος του και που λύνει προβλήματα στην περιοχή. Μια περιοχή που ήταν πάντα η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Ως προς δε τη συνοχή της κυβέρνησης, μέχρις ότου φτάσει η στιγμή της ψηφοφορίας, που σας είπα ότι είναι, είπε ο πρωθυπουργός, γύρω στο Μάρτη – αυτό το χρονικό περιθώριο άλλωστε που προβλέπεται και από τη Συνθήκη- μέχρι τότε έχουμε σαφείς δηλώσεις των ΑΝΕΛ ότι δεν τίθεται σε αμφιβολία η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα δούμε.

Ερ: Παρ’ όλα αυτά, αν ανοίξουν οι κάλπες και βγει το «ναι», τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Καμμένος έχει ένα θέμα. Θέμα αν θέλετε και επικοινωνιακό. Δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα τον στριμώξει, ότι στηρίζοντας την κυβέρνηση, θα φτάσει αυτή η Συμφωνία στη Βουλή. Υπάρχει ένα θέμα.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν θέλω να μιλήσω για λογαριασμό των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου. Νομίζω, όμως, ότι αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί. Και από την ελληνική κοινωνία και από τους ξένους για τους οποίους μιλήσατε και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Ότι, δηλαδή, εμείς, ο μείζων κυβερνητικός εταίρος θα φέρουμε οπωσδήποτε τη Συμφωνία σε αυτή τη Βουλή, γιατί τη θεωρούμε εθνικά επωφελή και θεωρούμε ότι υπάρχει μια συμφωνία, ένα consensus, ότι μέχρι τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι προχωρούμε μαζί γιατί οι λόγοι της προγραμματικής συμφωνίας είναι επίκαιροι. Δηλαδή, βγήκαμε μεν από τα Μνημόνια, έχουμε όμως ακόμα τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή αλλά και να προσπαθήσουμε αλλά και να προσπαθήσουμε προωθήσουμε ένα μοντέλο, πολιτικού και οικονομικού συστήματος, διαφορετικό από αυτό που παραλάβαμε.

Ερ: Εγώ δεν έχω καταλάβει το εξής και αν μπορείτε θα ήθελα να με διαφωτίσετε. Ξεκινήσατε την ιστορία της επίλυσης αυτού του μεγάλου θέματος. Πολιτικά ίσως και να σας συνέφερε να πάει μετά τις εκλογές το θέμα. Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή ότι αυτή η Βουλή θα λύσει το θέμα, θα περάσει από αυτό το κοινοβούλιο.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Γιατί θέλουμε να είμαστε μια δύναμη που επιλύει προβλήματα. Πράγματι με το φόβο του πολιτικού κόστους αναβάλεις κάθε κίνηση κυβερνησιμότητας. Κάθε κίνηση όχι απλώς διακυβέρνησης αλλά και κάθε μεταρρύθμιση. Εμείς σε σημαντικά ζητήματα για τα οποία υπήρχε πολιτικό κόστος – δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, κατ’ εξοχήν ασφαλιστικό σύστημα- προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις που να ταιριάζουν σε αυτό που θεωρούμε ότι έχει ανάγκη η χώρα. Το ίδιο κάναμε και στο Μακεδονικό. Δεν είναι στη λογική μας να κλωτσάμε το ντενεκεδάκι να το βρεί ο επόμενος. Πολύ περισσότερο που ελπίζουμε ότι εμείς θα είμαστε οι επόμενοι.

Ερ: Όμως έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Γιατί, για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Δεν είναι κάτι απλό, θέλω να πω

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Φαίνεται πράγματι να υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας που δεν θέλει τη Συμφωνία, από αυτούς που έχουν πειστεί από την επιχειρηματολογία μας, νομίζω όμως ότι η ένταση της αντίθεσης, ακόμα κι αυτών που είναι αντίθετοι, έχει σαφώς μειωθεί, αν συγκρίνει κανείς όχι μόνο τη μαζικότητα, και με γυμνό μάτι φαίνεται ότι άλλα τα συλλαλητήρια του Ιανουαρίου άλλα τα πρόσφατα της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά και από την ποιότητα της συμμετοχής στα δυο συλλαλητήρια νομίζω ότι αποδεικνύεται ο ισχυρισμός μου. Στα πρώτα συλλαλητήρια έβλεπες δίπλα στους τρελαμένους που λέγανε «στα όπλα στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια» και ανθρώπους σαν κι εμάς. Απλούς Έλληνες που απλώς δεν τους άρεσε, κατά τη γνώμη μου στο πλαίσιο μιας συναισθηματικής αντίδρασης και της πληγωμένης περηφάνιας, που οι πιο πολλοί Έλληνες έχουμε την περίοδο των Μνημονίων. Στα τελευταία συλλαλητήρια έβλεπες παράδοξες εικόνες. Θα ‘δατε αυτή την καταπληκτική φωτογραφία με τον διαδηλωτή που κατεβάζει τα οπίσθιά του μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς που κρατά μια καλόγρια. Αυτό μοιάζει σαν να είναι κατασκευασμένο, σαν meme, σαν να μην είναι εικόνα. Και αντανακλά αυτό που σας έλεγα, τη διαφορετική ποιότητα αυτών των συλλαλητηρίων σε σχέση με τα άλλα. Η δική μου αντίληψη, λοιπόν, είναι σε ό,τι αφορά τις συνέπειες: κατ’ αρχήν θέση αρχής είναι για κάτι που θεωρείς ότι είναι εθνικά επωφελές, αν υπάρχει πολιτικό κόστος το αναλαμβάνεις. Δεύτερο, αμφιβάλω αν θα υπάρξει μεγάλο πολιτικό κόστος, αν υπάρξει και οποιοδήποτε. Δεν πιστεύω, δηλαδή, ότι ακόμα και άνθρωποι που διαφωνούν μαζί μας, αυτός θα είναι λόγος αρκετός να τους κάνει να αλλάξουν μια απόφαση τους κι ενώ θα μας ψήφιζαν πριν, να μην μας ψηφίσουν τώρα.

Ερ: Έχοντας ακούσει πολλά για τη Συμφωνία και κάνοντας δεύτερες σκέψεις, γιατί έχει περάσει και ο χρόνος, θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη αυτή τη Συμφωνία; Για τα ελληνικά συμφέροντα.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ειλικρινά σας λέω όχι. Νομίζω και μιλώντας και με ουδέτερους συνομιλητές, ιδίως ακαδημαϊκούς, ξεπεράσαμε αυτά που πιστεύαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε. Η Συνταγματική Αναθεώρηση, εκεί έγκειται η βασική διαφορά, σε αυτό που ήταν πάντα η εθνική γραμμή – η εθνική γραμμή από το ’92 στην πραγματικότητα, γιατί ξέρουμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μια τέτοια λύση διαπραγματευόταν και μάλιστα και με το όνομα Βόρεια Μακεδονία αλλά όπως διαμορφώθηκε, ας πούμε, από το Βουκουρέστι και μετά και στις προγραμματικές δηλώσεις Καραμανλή από την κυρία Μπακογιάννη, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κυβέρνηση Σαμαρά ανέπτυξε τις θέσεις αυτές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- η εθνική γραμμή αυτή λοιπόν ήταν σύνθετη ονομασία που θα περιλάμβανε το όνομα “Μακεδονία” γιατί όταν το 2/3 των χωρών το έχουν αποδεχτεί δεν είναι εύκολο αυτό να το αλλάξεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, που δεν ήταν εύκολο ούτε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης και άρση των στοιχείων αλυτρωτισμού. Αυτό το πακέτο το ικανοποιήσαμε και επιπλέον εξασφαλίσαμε και την αλλαγή του Συντάγματος, που ποιο χαρακτηριστικό έχει; Τη διάρκεια στο χρόνο. Αυτό δεν είναι εύκολο. Το Σύνταγμα είναι, περισσότερο ίσως κι από το όνομα, η ψυχή ενός έθνους. Δέχτηκαν να το αλλάξουν οι γείτονες. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε κάτι καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Στα δυο θέματα ειδικά, γιατί φαντάζομαι ότι θα έχετε στο μυαλό σας ταυτότητα και γλώσσα.

Ερ: Είναι τα δυο θέματα…

Γιώργος Κατρούγκαλος: Είναι τα δυο θέματα που προβάλει η άλλη πλευρά, νομίζω ως προφάσεις εν αμαρτίαις αλλά θα απαντήσω. Πρώτα πρώτα ήδη έχει, νομίζω, καταπέσει το πρώτο επιχείρημα που δεν ήταν επιχείρημα, ήταν προσπάθεια συσκότισης, ότι αναγνωρίσαμε έθνος “Μακεδονικό”, εθνικότητα. Εκεί αποδείχθηκε ότι δεν πρόκειται για εθνικότητα αλλά για ταυτότητα, αυτή είναι η μετάφραση του nationality. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε από ένα λαό να έχει ταυτότητα. Τι μπορούμε να του αρνηθούμε; Να διεκδικεί κομμάτι της δικής μας ταυτότητας. Γι’ αυτό εξασφαλίσαμε στη Συμφωνία ένα Άρθρο 7 που λέει ότι ο γειτονικός λαός είναι σλαβικός, ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Άρα με αυτόν τον τρόπο, νομίζω, πετύχαμε αυτά που και οι δυο πλευρές ήθελαν. Η άλλη πλευρά ήθελε μια ταυτότητα. Δεν υπάρχει λαός ή άνθρωπος που να μην έχει την ταυτότητά του. Εμείς τι θέλαμε; Να μη διεκδικούν πράγματα που δεν τους ανήκουν. Ούτε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων είναι, ούτε Βουκεφάλες είναι και αυτό το πράγμα αποτυπώνεται στη Συμφωνία. Ως προς τη γλώσσα, κι εκεί στο Άρθρο 7 λέγεται ότι είναι νεοσλαβική αυτή η γλώσσα. Δεν μπορούσαμε να πάμε παραπάνω όταν από το ’77, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Νέα Δημοκρατία το είχε αποδεχτεί και ιστορικά οι ηγέτες της συντηρητικής παράταξης ήδη από τη δεκαετία του ’50. Ανέφερα στην ομιλία μου στη Βουλή το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ, κλασσικού και υπεράνω κάθε υποψίας εθνικόφρονα, που έλεγε ότι η μακεδονική γλώσσα μιλιέται στα Σκόπια δεν μιλιέται στην Ελλάδα. Αλλά έλεγε μακεδονική γλώσσα. Επομένως, νομίζω, ότι και στα δυο αυτά θέματα, που ήταν πράγματι και αυτά κόκκινες γραμμές της άλλης πλευράς, δεχτήκαμε αυτό που δεν θα αποτελούσε για τους άλλους εθνική ταπείνωση, να τους πάμε πίσω από αυτό που θα μπορούσαν να δεχτούν, χωρίς όμως, να κάνουμε υποχώρηση σε αυτό που ήταν και η δική μας, κόκκινη εθνική γραμμή.

Ερ: Η Νέα Δημοκρατία εξετάζει ακόμη και το σενάριο της πρότασης δυσπιστίας προκειμένου να μην περάσει η Συμφωνία…

Γιώργος Κατρούγκαλος: Νομίζω ότι το είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ήταν ανακόλουθο αν δεν το έκανε μια που μιλάει για εθνικά επιζήμια συμφωνία. Εγώ νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι υποκριτική η θέση αυτή, αν δεν τη συνδυάσει με το ότι “αν εγώ έρθω στην εξουσία” -εγώ πιστεύω ότι δεν θα έρθει ποτέ αλλά αυτός έτσι λέει- ότι όταν έρθει στην εξουσία θα την καταγγείλει. Δεν ισχύει αυτό που λέγεται από την άλλη πλευρά ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν καταγγέλλονται. Ο πατριάρχης της ελληνικής Δεξιάς έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ όταν πίστευε ότι αυτό ήταν εθνικά επωφελές. Άρα, τη δική μας χώρα, από το ΝΑΤΟ. Όχι απλώς μια Συμφωνία από την οποία έλκει δικαιώματα μια γειτονική.

Ερ: Υπάρχει αίσθηση ότι μέσα στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι θα ήθελαν αυτή τη λύση αν όμως δεν υπήρχε το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία όπως ήταν την εποχή του Κώστα Καραμανλή, πρέπει κάτι να πουν για να δικαιολογηθούν. Γιατί διαφορετικά και φαίνεται αυτό και στις μεταξύ μας ιδιωτικές συζητήσεις, αναγνωρίζουν ότι αυτή η Συμφωνία είναι καλή. Σκεφτείτε το λιγάκι. Ποιος ήταν ο μόνος πολιτικός χώρος που δεν ήθελε την εθνική γραμμή, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο ΛΑΟΣ. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία έχει μετατοπιστεί σε θέση ΛΑΟΣ. Όχι μόνο επειδή έχουμε τις γνωστές μεταγραφές του κ. Βορίδη και του αντιπροέδρου αλλά γιατί η ίδια η λογική της – προφανώς φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι ακροδεξιός, καιροσκόπος είναι– ότι μια αντίθετη επιλογή θα δημιουργούσε βαθιά ρήγματα στο κόμμα. Αλλά προσπαθεί να καλύψει αυτόν τον κίνδυνο διχασμού του κόμματός του ουσιαστικά επαναφέροντας έναν διχασμό στην κοινωνία, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο.

Ερ: Πολλοί λένε, ωστόσο, ότι με τη θέση που πήρε η κυβέρνηση αναζωπυρώθηκε ένα κομμάτι ακροδεξιών πίσω από τους “μακεδονομάχους” εν πάση περιπτώσει. Εσείς πως το βλέπετε αυτό;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν είναι δική μας αυτή η θέση. Είπα ότι εμείς τη βελτιώσαμε και την εξελίξαμε με την προσθήκη της πρόσθεσης εγγύησης που είναι το Σύνταγμα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που από το ’92 και εν πάση περιπτώσει από το 2005, συνδιαμορφώσαμε τη θέση αυτή γιατί δεν ήμασταν εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών ή στην πρωθυπουργία της χώρας αυτή την περίοδο. Μάλιστα αποτελεί ειρωνεία ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ένα διάλογο με τον κ. Λεβέντη (ο οποίος συνεπής είναι στην άποψή του κατά της χρήσης του ονόματος) πέρυσι τον Ιούνιο και τον ειρωνεύτηκε, του έλεγε στη Βουλή του κ. Λεβέντη, “δεν ξέρετε ποια είναι η εθνική θέση; Σύνθετη ονομασία”. Αυτό που σήμερα αρνείται. Άρα, δεν κάναμε εμείς μια νέα κατασκευή που δεν υπήρχε, «η Αριστερά ήρθε να διχάσει την κοινωνία». Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, υιοθετήσαμε μια θέση που μας φαινόταν λογική, διαπραγματεύσιμη και αποδώσαμε αποτελέσματα. Όχι όπως οι άλλοι που ουσιαστικά μια μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της χώρας 40 χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν.

Ερ: Στην κυβέρνηση υπάρχει πεποίθηση ότι θα περάσει από τη Βουλή. Έχετε μετρήσει τις ψήφους που χρειάζεται;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Και αριθμητική ξέρουμε και κυρίως αντιλαμβανόμαστε τα πολιτικά διακυβεύματα και ξέρουμε ότι δεν ακολουθούν όλοι τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της στην ακροδεξιά στροφή, εξακολουθεί να υπάρχει λογική στην ελληνική Βουλή.

Ερ: Και ένα τελευταίο, γιατί μιλάμε όλη αυτή την ώρα για το «ναι». Αν παρ’ όλα αυτά οι κάλπες δείξουν «όχι», τι σημαίνει αυτό; Τι γίνεται από εκεί κι ύστερα;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Εγώ νομίζω ότι όταν ο λαός μιλά πρέπει να ακούγεται.

Δείτε όλη τη συνέντευξη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις