Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ και η «μετωπική» Μαξίμου – Κουμουνδούρου

Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ και η «μετωπική» Μαξίμου – Κουμουνδούρου
ΦΩΤΟ Eurokinissi (αρχείο)

Στα «χαρακώματα» η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αποφυλάκιση του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής», Νίκου Μιχαλολιάκου. Ποιο το σκεπτικό των δικαστών.

Το Μέγαρο Μαξίμου – όπου είναι εδραία η εκτίμηση ότι ως τις Ευρωεκλογές η Κουμουνδούρου «θα κλιμακώνει το κλίμα πόλωσης» με κάθε αφορμή – αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, με αφορμή την εξέλιξη με τον αρχι-χρυσαυγίτη Νίκο Μιχαλολιάκο, μίλησε για «απορρύθμιση στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης» με ευθύνη της κυβέρνησης.

Απάντηση Μαξίμου σε Κασσελάκη: «Τις αποφάσεις δεν τις εκδίδουν τα κόμματα»

«Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών», αντέδρασε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε σειρά κυβερνητικών ρυθμίσεων για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής και ότι είναι ο ποινικός κώδικας της κυβέρνησης Τσίπρα που έδωσε το δικαίωμα τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής να κάνει αίτημα για αποφυλάκιση.

«Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ – τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο – ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση. Τόλμησε σήμερα (ο κ. Κασσελάκης), αντί να σιωπήσει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματός του, να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης ”Χρυσή Αυγή”», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Ο κ. Κασσελάκης, αν και κάθε φορά βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, καταφέρνει να τον ξεπερνά», πρόσθεσε.

Οι αιχμές Κασσελάκη

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αφήσει σαφείς αιχμές προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ατιμωρησία τώρα και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται. Φυσικά, απέναντι στο ακροδεξιό τόξο, ο δημοκρατικός κόσμος θα είναι μία γροθιά», δήλωσε σε ανάρτησή του.

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης», είχε προσθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, προκαλώντας την άμεση απάντηση του Π. Μαρινάκη.

Κυβέρνηση: «”Τερατούργημα” o Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ»

«Περνούν στην επίθεση για τον Μιχαλολιάκο και για το Μάτι, ενώ γνωρίζουν ότι όσοι ”έπεσαν στα μαλακά” είναι εξαιτίας του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το ”τερατούργημα”», δηλώνει στο newsit.gr αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όσον αφορά στο Μάτι, παραπέμπουν και στην σχετική παραδοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, αλλά και στην ξεκάθαρη τοποθέτηση της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτας Στενιώτη, ότι το δικαστήριο επέβαλε την βαρύτερη ποινή για την εγκληματική πράξη της ανθρωποκτονίας, των σωματικών βλαβών κ.α., με βάση τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτός τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Βέλη κατά της Δικαιοσύνης από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Την απόφαση της Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επέκριναν και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

«Η απόφαση ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Είναι για τους λόγους αυτούς μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη.

Έντονη η αντίδραση και του Κομμουνιστικού Κόμματος, μέλη του οποίου, και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είχαν δεχτεί επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2013 από μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Τώρα, να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία. Η προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό», η θέση του Περισσού.

Το σκεπτικό της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Υπενθυμίζεται ότι η υπό όρον απόλυση του 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος, από την φυλακή, αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στην δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985 και καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.

Ο νόμος που ελήφθη υπόψη του δικαστικού συμβουλίου, ορίζει ότι σε περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως εν προκειμένω, ο κρατούμενος μπορεί να αιτηθεί την απόλυση του εφόσον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ ορίζονται και επιπλέον ευεργετήματα σε περιπτώσεις ζητημάτων υγείας και νοσηλείας.

Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι «για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί πάντως στον κατάδικο η υφ’ όρον απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της ποινής που του επιβλήθηκε».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

«Μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ο) έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Αν ο κατάδικος εργάζεται, κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται ως επιπλέον μισή ημέρα εκτιόμενης ποινής. Αν για τους κατάδικους αυτούς προκύπτει από άλλες διατάξεις ευνοϊκότερος υπολογισμός, εφαρμόζονται εκείνες».

Το συμβούλιο της Λαμίας έλαβε υπόψη του τα εξής δεδομένα:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020. Η προσωρινή του κράτηση για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και έληξε με άρση της προφυλάκισης στις 20 Μαρτίου 2015, έχοντας συμπληρώσει 18 μήνες.

Η πραγματική έκτιση της ποινής συμπληρώνεται στις 30 Απριλίου 2032.

Το 1/3ο της ποινής συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023.

Το δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι την σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση 4 χρόνια, 9 μήνες και 8 ημέρες. Σε αυτό προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, που προσδιορίστηκε στα 3 χρόνια και 25 μέρες.

Να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ’ όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, εντός συγκεκριμένου ορίου ημερών.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν την θέση του εισαγγελέα ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις