Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας κατά Αριστερής Πλατφόρμας – Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκλογών

Πηγή Eurokinissi
Πηγή Eurokinissi

– Μηνύματα με… συγκεκριμένους αποδέκτες στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας
– Αντεπίθεση του πρωθυπουργού μετά το “αντάρτικο” της Αριστερής Πλατφόρμας
– Κάθετος για κυβέρνηση ειδικού σκοπού: “Αν χρειαστεί θα γίνει χωρίς εμένα!”
– Καμία συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
– Ο… “μονόδρομος” των εκλογών αν δεν υπάρχει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους εταίρους μετά την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη Κυριακή, ήταν κάτι… παραπάνω από δεδομένο πως θα δημιουργούσε τριγμούς.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στην ψηφοφορία του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων την περασμένη Τετάρτη, με την Αριστερή Πλατφόρμα να καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και το ρήγμα να είναι πια εμφανές.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, φαίνεται αποφασισμένος για οριστική ρήξη με τους διαφωνούντες, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως αυτό που επείγει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Αυτοί δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα» είπε σε συνεργάτες του για την ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς και για άλλα κορυφαία στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την αντεπίθεσή του για την… “ανακατάληψη” του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο αντεπίθεσης του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα:

– Τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι η επίτευξη υπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές, κάτι που εκτιμά πως θα γίνει τον Σεπτέμβριο. “Με νύχια και με δόντια να υπογράψουμε τη συμφωνία. Χρέος δικό μας ήταν και είναι να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή και τις σοβαρές συνέπειες στην ανθρωπιστική κρίση“.

– Διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να διευρύνει τη βάση της κυβέρνησης με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα σήμαινε το σπάσιμο της συμφωνίας με τους ΑΝ.ΕΛ. “Εγώ δεν θα γίνω πρωθυπουργός με τις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμμετέχω σε σενάρια κυβέρνησης με αυτές τις τρεις δυνάμεις”, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.

– Προϊδεάζει για κάλπες αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας. «Δεν έχω πλειοψηφία. Με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν εφαμόζεται το πρόγραμμα. Είμαι αναγκασμένος να εξετάσω τις κάλπες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας» αναφέρει και προγραμματίζει εκλογές για τα μέσα φθινοπώρου καθώς εκτιμά ότι με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί. Ωστόσο αν αντιδράσουν οι δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει plan b για εκλογές τον Ιούνιο του 2016.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού και επόμενη ψηφοφορία

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο πρωθυπουργός είναι κάθετος: “Αν χρειαστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα γίνει χωρίς εμένα“.

Την ίδια ώρα, καθοριστική για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για το νομοσχέδιο που προβλέπει αρνητικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τη φορολογία των αγροτών.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί αρχικά να μην έχει απώλειες και στη συνέχεια να περιορίσει τις 39 αρνητικές ψήφους που είχε στην ψηφοφορία για το πρώτο νομοσχέδιο.

Πηγή: Εφημερίδα Real News

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε