Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η ατζέντα της κυβέρνησης ως τις εκλογές και το «αγκάθι» Κασιδιάρης

Η ατζέντα της κυβέρνησης ως τις εκλογές και το «αγκάθι» Κασιδιάρης

Πρόσω ολοταχώς για την κυβέρνηση, που επισπεύδει στην ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού της έργου εν όψει εκλογών

Σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει μπει σε εφαρμογή το «σχέδιο 3 μηνών», και από αύριο που ανοίγει ξανά η Βουλή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ως και το αργότερα τα τέλη Μαρτίου, οι υπουργοί τρέχουν να προωθήσουν όλες τις εκκρεμότητες: μέτρα στήριξης των πολιτών όπως και άλλα νομοσχέδια με τα οποία υλοποιούνται προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές.

Την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών, ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο που έχει συμφωνηθεί.

Εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, ημερομηνία που θεωρείται η επικρατέστερη, τότε το νομοθετικό έργο θα πρέπει να συμπυκνωθεί και να έχει έχει ψηφιστεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ή και μέσα στον Μάρτιο αν οι κάλπες στηθούν προς τα τέλη Απριλίου ή ακόμη και στις αρχές Μαΐου.

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Η “μάχη των μαχών” θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη. Μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την εφαρμογή του market pass, την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου αλλά και την αύξηση των συντάξεων, το κυβερνητικό επιτελείο «κρατά ζωντανό» το ενδεχόμενο λήψης και νέων στοχευμένων μέτρων ελάφρυνσης.

Πυκνό πρόγραμμα περιοδειών

Την ίδια ώρα το κομματικό επιτελείο ανεβάζει ρυθμούς στην προεκλογική εκστρατεία, με έμφαση στις περιοχές όπου η Ν.Δ. καταγράφει δημοσκοπική φθορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις περιοδείες του σε αυτούς τους νομούς, και δη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει αυξημένη απήχηση.

Το «αγκάθι» Κασιδιάρης 

Το βλέμμα της κυβέρνησης όμως είναι στραμμένο και στην απήχηση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις να έχει το νεοναζιστικό μόρφωμα «Έλληνες» του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη. Η αυξημένη, όπως αποτυπώνεται, πιθανότητα το μπει στη Βουλή το ακροδεξιό αυτό κόμμα, έχει σημάνει… συναγερμό.

Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχουν επεξεργαστεί νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό από την κάθοδο στις εκλογές, πρωτοδίκως καταδικασμένων προσώπων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ένα νομικά περίπλοκο θέμα, που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Κι αυτό γιατί το Σύνταγμά απαγορεύει… ρητά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μόνο στους αμετάκλητα καταδικασθέντες.

Επιπλέον εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει κώλυμα, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα προωθήσει στη θέση του επικεφαλής τον αδερφό του και θα «κινεί τα νήματα» μέσα από τις φυλακές.

Το ενδεχόμενο οι χειρισμοί της κυβέρνησης να γυρίσουν μπούμερανγκ και ο καταδικασμένος Κασιδιάρης να ενισχυθεί αντί να αποδυναμωθεί είναι κάτι που θα ζυγιστεί προσεχτικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις