Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ενόχληση Τσίπρα και η αμηχανία Μοσκοβισί [video]

Η ενόχληση Τσίπρα και η αμηχανία Μοσκοβισί [video]

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να κάνει όπως είπε ξεκάθαρα τα πράγματα είπε: «Θέλω να υπογραμμίσω κάτι κρίσμο». Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα διάσωσης, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές. Είμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες αλλά δεν είμαστε στο επίπεδο που ήμασταν πριν όταν ήσασταν στην πλευρά των πιστωτών και εμείς των δανειζόμενων. Τώρα είναι διαφορετικά, θέλουμε να έχουμε τον ίδιο στόχο, εργαζόμαστε με πρόθεση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε με νόημα: «Είμαστε σε καλό δρόμο και ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε είναι τώρα σε θέση να αποδώσουν αποτελέσματα και γι’ αυτό έχουμε αυτή την υπεραπόδοση της οικονομίας και αυτά τα πολύ καλά σήματα. «Ήταν κάτι που ήθελα να υπογραμμίσω», σχολίασε, «γιατί βλέπω ότι μέρος των ελληνικών ΜΜΕ είναι λίγο ‘μπερδεμένα’ για το τι κάνουμε τώρα και ήθελα να το ξεκαθαρίσω».

Απαντώντας με εμφανή αμηχανία ο Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Έχετε δίκιο εδώ και δεν θέλω τα ΜΜΕ ή κανείς να μπερδεύεται, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, δεν είναι σε μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, η Ελλάδα είναι σε διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post program surveillance process), όπως ήταν άλλες χώρες πριν».

«Κάποιες φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για δόση από ένα πρόγραμμα διάσωσης, αλλά ΑNFAs και SMPs (σ.σ. επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) και είναι χρήματα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο με τον επίμαχο διάλογο Τσίπρα – Μοσκοβισί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι «κι εγώ επίσης πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει». «Η πρόθεσή μου και της Κομισιόν είναι να έχουμε μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε μια νέα φάση. Συμφωνώ με αυτό που είπατε, είμαστε συνεργάτες και συνεργαζόμαστε μαζί», τόνισε. Είπε ότι η Έκθεση που είχαμε χθες είναι θετική, σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει «και εργαζόμαστε μαζί για να ολοκληρώσουμε τις τελευταίες, προκειμένου, όπως κι εσείς έτσι και εγώ περιμένω, να υπάρχει θετική απόφαση στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ που είναι από μόνο του σημαντικό, αλλά που θα είναι και ένα σήμα στις αγορές και ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς γιατί θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη». «Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες με πολύ θετικό πνεύμα για να βρούμε θετικές λύσεις μαζί», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις