Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Η “ώρα του Πρωθυπουργού” την Παρασκευή στη Βουλή – Ο Τσίπρας απαντά σε Κουμουτσάκο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αύριο, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10:00, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί στη Βουλή για την Ώρα του Πρωθυπουργού προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, σχετικά με την προσφυγική – μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Στις 26 Οκτωβρίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας έντονες υποψίες ότι ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε “κρυφή ατζέντα” με τους ευρωπαίους εταίρους για το θέμα του προσφυγικού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το Κείμενο της Συνόδου για το προσφυγικό είναι ασαφές και η δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας, μετά τη σημερινή συνεδρίαση “φαίνεται να αποκρύπτει σοβαρές πτυχές του περιεχομένου της συμφωνίας”. 
 

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Στις 16 Οκτωβρίου, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό, δηλώνατε ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μιλούσε για δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Χθες (25 Οκτωβρίου) μετά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών που βρίσκονται στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, μιλήσατε για παράλογες προτάσεις τις οποίες απορρίψατε. Δεν είπατε, όμως, σε τι ακριβώς συμφωνήσατε και ούτε ποιες συνέπειες μπορεί να έχει για τη χώρα, τα Εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες, αυτή η συμφωνία σας.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των 17 σημείων της Συνόδου υπάρχουν σοβαρές ασάφειες, κενά και αντιφάσεις προς σε όσα είπατε.

Ενδεικτικά, επισημαίνονται:

Α. Στη δήλωσή σας είπατε ότι απορρίψατε τη δυνατότητα μιας χώρας να απαγορεύει τη διέλευση που θα εγκλώβιζε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα υποδοχής, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα. Στο σημείο 3, όμως, του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται επί λέξει ότι «θα αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής».

Β. Στη δήλωσή σας είπατε ότι αποτρέψατε «τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50.000 προσφύγων». Στο σημείο 5 του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται ότι δεσμευτήκατε να υποδεχτείτε 30.000 συν τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Γ. Στη δήλωσή σας είπατε ότι θα πρέπει «να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, και βεβαίως ένας συντονισμός, και επιχειρησιακός ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική ακτοφυλακή» και ότι ο καθένας θα περιπολεί «στα χωρικά ύδατα τα οποία έχει την ευθύνη να ελέγχει». Στο σημείο 13 του κειμένου της Συνόδου υπάρχουν πολλές και ασαφείς δεσμεύσεις”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε