Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Τουρκία και η κύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη δεν αιφνιδίασαν την Αθήνα

Μητσοτάκης Ερντογάν

Η κύρωση του μνημονίου ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη από την τουρκική Βουλή μόλις μία μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ασφαλώς και είναι μια εξέλιξη που δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να είναι επιφυλακτική ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και το αν επιδιώκει ή όχι να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Η ελληνική πλευρά έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει απευθείας διά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει νομική βάση, δεν δεσμεύει την Ελλάδα και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Παράλληλα, από τη στιγμή που δεν έφτασε στην Αθήνα το πλήρες κείμενο από την πλευρά της Λιβύης, όπως είχε ζητηθεί, θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, αφού το τελεσίγραφο πέρασε άπρακτο.

Click4more: Στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Δι’ αυτού του τρόπου, η Αθήνα επιδιώκει να εντείνει την πίεση και προς την πλευρά της Λιβύης, καθώς ούτως ή άλλως η συμφωνία δεν κυρώθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας και άρα κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτίθεται η τουρκική πλευρά που εμμένει στις κινήσεις της. Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η Τουρκία με τις κινήσεις της απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά, ενώ πιέσεις προς την Άγκυρα ασκούνται ως προς το μνημόνιο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, αλλά και τη Γαλλία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα και στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν αποκλείεται έτσι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και του συμφώνου με τη Λιβύη να τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με «κεκτημένο» για την ελληνική πλευρά τις κυρώσεις που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΕ κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή στη Συρία.

Ενόχληση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό επίπεδο πάντως ενόχληση υπάρχει στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν συγκεκριμένα για ανεύθυνη στάση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπενθυμίζουν ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τις εξελίξεις.

Click4more: Οργή ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν – Φέρεται να είπε ότι παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες

«Χρειάζεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα σωφροσύνη, αποφασιστικότητα και μέγιστη εθνική συναίνεση. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται δυστυχώς να έχουν επιλέξει τα ελληνοτουρκικά ως ένα πεδίο άσκησης μικροπολιτικής και ανεύθυνης αντιπολίτευσης. Ελπίζουμε να μη συνεχίσουν σε αυτόν τον κατήφορο», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη δήλωση Ερντογάν περί τρομοκρατών που φτάνουν στην Ελλάδα και βρίσκουν καταφύγιο σε ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση λένε ότι πράγματι αυτό ειπώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η απάντηση εκ μέρους του ήταν ξεκάθαρη: «Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας λειτουργούν σοβαρά και αποτελεσματικά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις