Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Περίμεναν τον… Τσίπρα τα μεγαλοστελέχη – Τι είπαν Σκουρλέτης – Φίλης

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Περίμεναν τον… Τσίπρα τα μεγαλοστελέχη – Τι είπαν Σκουρλέτης – Φίλης
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Για δεύτερη μέρα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα (28.09.2019) στα όσα πρόκειται να πουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, αλλά οι κορυφαίοι του κόμματος αποφάσισαν να περιμένουν πότε θα κάνει την… εμφάνισή του στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε λίγα λεπτά πριν από τη μια, χαλαρός και χωρίς… κοστούμι για να ακούσει όσα είχαν να πουν τα στελέχη του κόμματος, μετά τη δική του χθεσινή ομιλία όταν τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στους πολλούς και στην εγγραφή νέων μελών.

Σκουρλέτης: Όχι σε εσωκομματικούς εχθρούς και ψευτοδιλήμματα

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένας σε βάθος απολογισμός του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, εκτίμησε «θα αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όσους δεν μας ψήφισαν απέχοντας από τις εκλογές ή επέλεξαν άλλους χώρους».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει «όχι στην προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων που δεν έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας», όπως π.χ. ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι όχι και σε ποια βάση.

«Η διαμόρφωση του προγράμματός μας θα κρίνει αν τελικά θα συγκροτήσουμε ένα αριστερόπροοδευτικό πόλο, προγραμματικά ανταγωνιστικό προς τη ΝΔ και το νεοφιλευθερισμό ή θα βολευτούμε σε μια νέα εκδοχή μιας παλαιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλης: Το νου μας στη νεολαία

Για τον Νίκο Φίλη, το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τους νέους. «Οι πολίτες ζητάνε από εμάς κάτι καινούριο», είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει το… κοινό του. «Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις. Δεν την κερδίζεις, χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Λάμπρου, έκρινε ότι το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης είναι… «μια χαρά, έχει δυναμική και φρεσκάδα» αλλά αναρωτήθηκε «τι το θέλουμε το 1981; Γιατί μιλάμε για προοδευτική παράταξη; Ξαναγυρνάμε στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών;».

Η πολιτική διακήρυξη και τι θα προβλέπει το κείμενο

Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί αναφορικά με την πολιτική συγκυρία και εν συνεχεία οι τοποθετήσεις των μελών κινούνται γύρω από την πολιτική διακήρυξη, η οποία θα αποτελεί ένα προσκλητήριο για την ένταξη νέων μελών, ανέφεραν με πηγές του κόμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ένα κείμενοπροσκλητήριο που ουσιαστικά εξηγεί γιατί να εγγραφεί κάποιος, με το κόμμα να ενδιαφέρεται όχι απλώς να εκφράσει αυτούς που το ψήφισαν, αλλά και να παρέμβει στους μαζικούς χώρους για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας.

Το κείμενο αναφέρεται στην πολιτική συγκυρία κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, πού βρίσκονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τοποθέτηση του μίλησε για την ψηφιακή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για την επιγραμμική (online) εγγραφή των νέων μελών, η οποία θα μπορεί να είναι έτοιμη περί τα μέσα Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις εκλογές και έπειτα έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 5.000 μέλη.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος, η οποία, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, παρουσίασε τις βασικές πτυχές της δουλειάς που θα γίνει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς το περιεχόμενο τους όσο και ως νέα ευκαιρία για επαφή με τις κοινωνίες, τους φορείς και τα σωματεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις