Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κάλεσμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους της ΝΔ να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν σας αντιπροσωπεύουν»

Κάλεσμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους της ΝΔ να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν σας αντιπροσωπεύουν»

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από την Δυτική Μακεδονία όπου περιόδευσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θέλω να απευθυνθώ στον κόσμο τον συντηρητικό γιατί και αυτός περνάει τις ίδιες δυσκολίες». «Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα είναι μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσμου που παραδοσιακά βρίσκεται στη ΝΔ. Δεν κυβερνούν για αυτούς, κυβερνούν για την πάρτη τους. Και ακόμη και αυτός ο κόσμος μένει στην απ’ έξω», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα απευθυνθούμε λοιπόν και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν την ΝΔ και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες. Και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύουν», τόνισε. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοδεία που έκανε είχε συνάντηση με τους φορείς της Φλώρινας και της Καστοριάς όπου συζήτησε τα θέματα της ανεργίας, της μετανάστευσης, της ακρίβειας, το κόστος θέρμανσης, τα λειτουργικά έξοδα επιχειρήσεων, και τους τραπεζικός δανεισμός που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ενός πολίτη. «Η Καστοριά αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Τέσσερεις χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν στη σεζόν, άδειασε η πόλη», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πει το ψωμί ψωμάκι. Μπορούμε να πληρώσουμε πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές; Ο νομός άδειασε, δεν έχει κόσμο πια, έκλεισαν μαγαζιά, έφυγαν τα παιδιά μας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα κτηνοτρόφος της περιοχής. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και σε ψηφοφόρους της ΝΔ, είναι η αναφορά πολίτη ο οποίος είπε ότι «με βάφτισαν δεξιό, αλλά τέτοια σκλαβιά, τέτοια πείνα, τέτοια απόγνωση και λεηλασία στον Έλληνα δεν έχει υπάρξει».

«Μας πίνουν το αίμα. Εγώ είμαι από το παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ αλλά στηρίζω τα νέα παιδιά», είπε στον κ. Τσίπρα άλλος πολίτης της Καστοριάς. Οξυμένα είναι τα προβλήματα και για την επιχειρηματικότητα και ειδικά τον κλάδο της γουνοποιίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι από την εικόνα που εισέπραξε προκύπτει ότι η κατάσταση για τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ. «Η συνδυαστική πίεση της αύξησης των λογαριασμών, της αύξησης των χρεών και της πραγματικής μείωσης της κατανάλωσης δεν υπήρχε για αυτό τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν έξω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παρότι στη χώρα περάσαμε την κρίση χρέους, δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο, για να περάσεις έξω από τράπεζα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν χρειάζεσαι δάνειο.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε μια διπλή κλοπή. Οι τράπεζες έχουν βρει μια σειρά τρόπους να αυξάνουν τα έσοδά τους, τα επιτόκια χορηγήσεων είναι στα ύψη, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο μηδέν». «Η μικρομεσαία επιχείρηση βουλιάζει, ο δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και οι τράπεζες έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία το 2022», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «πολύ μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους και ισχυρούς. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται από τους έμμεσους φόρους λόγω του πληθωρισμού, προκειμένου να υπάρχουν αποθέματα για να δίνονται επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια». «Απαιτείται συνολικά άλλη πολιτική.

«Φοβάμαι ότι η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μαύρη κηλίδα στο χάρτη της χώρας αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση δημιούργησε προβλήματα, η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει προς όφελος της κοινωνίας. Χρειάζεται σχέδιο δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, με ενεργειακές κοινότητες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «αν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγής και αν δεν υπάρξουν προγράμματα στήριξης, η αγροτική παραγωγή δεν θα έχει προοπτική στη χώρα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις